Kruisbessenvlaai

Hmm, hoe heerlijk zijn die iets zurige kruisbessen? Heel erg heerlijk :-P jaren geleden at ik een stuk kruisbessenvlaai met een goed gistige bodem. Dat stuk vlaai was me zo bijgebleven dat ik zelf ook aan de slag wilde. Het is een simpel vlaairecept zonder banketbakkersroom waardoor de bessen nog meer de hoofdrol spelen.

Het is juni dus het zal niet lang meer duren voor we de eerste kruisbessen kunnen verwachten. Ik maakte dit recept vorig jaar en kan niet wachten tot we het weer opnieuw kunnen maken.

Recept voor een vlaaidoorsnede van 20 cm.

Bodem

– 1 zakje gist
– 120 gram bloem
– 60 milliliter melk
– 1/2 theelepel zout
– 1 eidooier
– 30 gram boter

Vulling

2 oude bruine boterhammen waar je paneermeel van maakt of 4 goede eetlepels paneermeel
2 eetlepels kristalsuiker
2 theelepels kaneel
300 gram kruisbessen, gewassen en gehalveerd

Stappen

– Warm de melk iets op zodat deze lauwwarm is
– Meng de gist en de bloem in de keukenmachine
– Voeg hier de eidooier, de melk, de boter en het zout aan toe. Meng verder met de keukenmachine tot het een bal vormt.
– Kneed de bal nog even door, leg in een mengkom en dek af met keukenfolie. Laat 30 minuten rijzen
(Als je geen keukenmachine hebt kun je ook prima met de hand kneden, is soms ook gewoon leuker! Zorg dat je kneed tot je een mooi elastisch deeg hebt, het is een brooddeeg dus flink kneden mag)
– Warm de oven voor op 180 graden
– Vet de vlaaivorm in
– Rol het deeg uit, ongeveer 4 millimeter dik, en bekleed de vlaaivorm ermee. De randen haal je er makkelijk af door met een deegroller over de randen te duwen
– Prik de bodem hier en daar in met een vork
– Meng het paneermeel met de helft van de suiker en alle kaneel
– Verdeel dit over de bodem
– Verdeel hier de kruisbessen over met de snijkant naar beneden, bestrooi met de rest van de suiker
– Bak ongeveer 30 minuten in de oven

Ouderwets smullen!

Goed om te weten: het paneermeel op de bodem neemt het vocht dat uit de bessen komt op waardoor de bodem dus niet te ‘soggie’ wordt.
En: als je de kruisbessen van te voren proeft en je vindt ze iets te zuur, dan kun je ervoor kiezen meer suiker over de vlaai te strooien voor het bakken. Vind je pas na het bakken dat de vlaai te zuur is bestrooi het dan met poedersuiker.

The following two tabs change content below.
Karin de Zwaan startte haar eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Ze is dus niet alleen handig met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van Karin op verschillende sites, waaronder dutchcowgirls.nl en ondergewaardeerdeliedjes.nl. Karin werkt als boekmarketeer bij Managementboek.nl. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.