Grote kans dat het door Pinterest gekomen is: de laatste weken kreeg ik een lichte obsessie met wafels. Er zijn zoveel mooie en toffe recepten voor wafels te vinden. En veel daarvan zijn koolhydraatarm en dus perfect voor mijn dieet. Na al die inspiratie werd het tijd om een wafelijzer in huis te halen. Dat is gelukt én de eerste wafels zijn gemaakt. Ik zal hier delen welk wafelijzer (hij maakt ook tosti’s!) ik kocht en de twee fijnste recepten (tot nu): Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm.
Wafelijzer
Omdat ik nog geen idee had van het aantal keer dat ik wafels ga maken, of het een succes zou zijn, wilde ik niet voor een duur aparaat gaan. Als je rond gaat kijken kun je makkelijk 80 euro uitgeven. Ook leek het me voor mijn zoon (bijna 9) wel tof als het ook tosti’s kon maken. Ik keek online rond, maar ben uiteindlijk toch maar even naar de Mediamarkt gelopen. Daar stond het OK-tosti-apparaat met tosti-, wafel- en grillplaten voor 27 euro. Prima instapmodel. Niks bijzonders, maar doet het meer dan prima. Onder andere merknamen vind je een soortgelijk apparaat ook bij bol.com, bijvoorbeeld deze Tomado Multigrill 3in1 of dit Gadgy Tosti apparaat (in het rood!).
Recept 1: Klassieke zachte wafels met tarwebloem
Met dit recept maak je lekkere, niet te zoete, zachte wafels. Ik maak met dit recept ongeveer 10 wafels en serveerde deze met aardbeiensaus en slagroom.
Het resultaat zie je op de foto hierboven links.
Ingrediënten:
- 2 eieren
- 250 gram tarwebloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 40 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- snufje zout
- 300 ml karnemelk
- 50 gram gesmolten boter + boter voor het bakken
Stappen:
- Scheid het eiwit en de eidooier (we gaan ze beide gebruiken) ieder in een eigen mengkom.
- Bij de eidooier voeg je alle andere ingrediënten en dit meng je tot een beslag.
- Klop de eiwitten tot zachte pieken zodat ze lekker luchtig zijn.
- Spatel eerst de helft van de eiwitten door het beslag, als het goed gemend is voeg je de rest van de eiwitten toe. Spatel ook deze weer rustig door het beslag.
- Zet het wafelijzer aan en laat deze rustig warm worden. Vet dan in met een beetje boter en schep 1,5 tot 2 eetlepels beslag in het wafelijzer. Sluit en bak voor 5 minuten.
- Tip: wil je in een keer veel warme wafels serveren zet dan de over aan op een lage temperatuur (50 graden) en leg de gemaakte wafels in een schaal in de oven. na elke nieuwe gebakken batch leg je deze ook in de oven om warm te blijven.
Recept 2: Zoete wafels koolhydraatarm, met amandelmeel
Met dit recept maakt je een bravere versie van de klassieke zachte wafels. Het bloem wordt vervangen door amandelmeel en psylliumvezels. Ik maak met dit recept 6 wafels en serveerde deze met blauwe-bessensaus en slagroom.
Het resultaat zie je op de foto hierboven rechts.
Ingrediënten:
- 2 eieren
- 100 gram amandelmeel
- 2 theelepels psylliumvezels
- 30 gram erytritol (optioneel)
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- snufje kaneel
- 100 ml karnemelk
- 1 theelepel vanille-extract
- boter voor het pakken
Stappen:
Deze zijn exacte hetzelfde als van de andere wafels :)
De vruchtensauzen kennen niet echt een recept. Ik maak dat als volgt: diepvriesfruit met een klein kopje water in een pannetje en breng aan de kook. Twee eetlepels suiker of erytritol toevoegen. Een of twee blaadje gelatine laten weken in koud water en daarna toevoegen aan de saus. Laten pruttelen tot het een mooie dikte wordt. Voor warm gebruik 5 tot 10 minuten al laten koelen.
Wat je over hebt kun je ook prima koud gebruiken.
Op zoek naar meer koolhydraatarme baksels? Probeer mijn yoghurttaart of deze pindakaasmuffins (wel met banaan dus eerder koolhydraatbeperkt dan koolhydraatarm).
Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023