In huize de Zwaan wordt regelmatig hartige taart gegeten. Ik vind het heerlijk en makkelijk. Op dagen dat ik thuis ben bereid ik alles voor terwijl ons mannetje slaapt. Een uur voor etenstijd hoef ik de taart dan alleen maar in elkaar te zetten en hem de oven in te schuiven. Maar ik bak ook regelmatig een taart op maandagavond zodat we hem op onze volle dinsdag na het werk alleen maar op hoeven te warmen.
Mijn basisrecept voor hartig taartdeeg is heel simpel en zo klaar als je een keukenmachine hebt. Ik hou altijd deeg over. Wat dan weer perfect is voor hartige koekjes. Onderstaand deegrecept is het hele recept voor hartige taart deeg. Normaal maak ik van de restjes een grote bakplaat vol hartige koekjes. Het complete recept zal voldoende zijn voor zo’n vier bakplaten.
Ingrediënten voor het deeg
- 225 gram patentbloem
- 75 gram koude boter in blokjes
- 1 theelepel zout
- Smaakmaker in het deeg: 100 gram oude kaas of een eetlepel Provençaalse kruiden
- 1 eigeel + 1 heel ei
- 4 tot 6 eetlepels ijskoud water
- Topping, bijvoorbeeld: sesamzaad, geraspte kaas, maanzaad, pijnboompitten, grof zeezout of een mix hiervan.
De stappen
- Het deeg is het makkelijkst te maken in een keukenmachine, wanneer je met de hand kneed werk dan snel en voornamelijk met je vingertoppen zodat de boter niet te warm wordt.
- Doe de bloem met de boter en het zout in de keukenmachine en meng met het mes tot het fijne kruimels lijken.
- Voeg de kaas of de kruiden in stukken of plakjes toe en mix verder. Wanneer je dit met de hand doet moet je de kaas van te voren in stukjes raspen.
- Voeg een eigeel en de helft van het water toe en mix tot het deeg samenhangend wordt en een bal vormt. Blijft het te droog voeg dan steeds een theelepel van het water toe tot het deeg een bal vormt.
- Duw de bal een beetje plat tot een deegplak.
- Leg de deegplak verpakt in keukenfolie in de koelkast voor 20 minuten of 10 minuten in de vriezer.
- Warm de oven op tot 190 graden.
- Leg bakpapier op de bakplaten.
- Verdeel het deeg in 4 stukken.
- Rol een deel uit tot ongeveer 2 mm dik en steek koekjes uit het deeg. Leg de koekjes op de bakplaat.
- Doe hetzelfde met de andere delen deeg. Pak daarna de restjes bij elkaar en steek ook hier koekjes uit. Waarschijnlijk moet je met twee bakblikken in twee batches bakken. Maak dan eerst de helft van de koekjes en leg het deeg in de tussentijd terug in de koelkast.
- Klopt het ei los en bestrijk de koekjes ermee.
- Verdeel wat van de topping over de koekjes. Maak je de koekjes voor volwassenen dan is het lekker om altijd wat grof zeezout te verdelen over de koekjes, ook als je een andere basistopping hebt. Maak je de koekjes voor (kleine) kinderen laat het zout dan weg.
- Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin en knapperig.
De koekjes zijn een lekker tussendoortje voor in de middag of een fijne snack in de avond. Ik ben benieuwd naar jullie variaties, want je kunt echt makkelijk variëren.
Smaakcombinaties
Speciaal voor jullie wat ideeën voor variaties.
- Basilicum (gedroogd of vers) in het deeg en pijnboompitten met grof zeezout op de koekjes.
- Provençaalse kruidenmix in het deeg en sesam en grof zeezout op de koekjes.
- Oude kaas in het deeg en maanzaad op de koekjes.
- Oude kaas in het deeg én op de koekjes.
- Rozemarijn (gedroogd of vers) in het deeg en fijngehakte zwarte olijf op de koekjes.
- Kerrie door het deeg met wat extra zout en heel komijnzaad (niet te veel) op de koekjes.
- Tomatenpuree door het deeg en wat verkruimeld feta en grof zeezout op de koekjes.


Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023
Leuk zo’n variant op de hartige taart! Je moet er maar net opkomen!