Sinterklaasvlaai van chocolade en pepernoten

Dit recept bedacht ik een paar jaar geleden omdat ik speculaas en chocolade wilde combineren in een vlaai. Al denkende werd dit een speculaasbrownievlaai. Dit recept is geschikt voor vijf eenpersoonsvlaaitjes zoals op de foto onderaan. Wil je een een grote vlaai maken dan verdubbel je het recept.

Ingrediënten speculaasbodem

  • 100 gram bloem
  • mespunt zout
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 1/2 eetlepel poedersuiker
  • 65 gram boter (koud in blokjes)
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel ijskoud water
  • Een beetje extra boter en bloem voor het invetten. Aluminiumfolie en blindbakvulling (gedroogde bonen).

Ingrediënten brownievulling

  • 30 gram pure chocolade
  • 45 gram zachte boter
  • 75 gram suiker
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1 ei
  • 25 gram bloem
  • 2 eetlepels cacao

Ingrediënten kruimellaag

  • 30 gram suiker
  • 30 gram bloem
  • 30 gram boter
  • 2 speculaaskoekjes

De stappen

  1. Verwarm de oven voor op 190*C.
  2. Start met het maken van de speculaasbodem. Meng hiervoor de bloem, het zout, de koekkruiden en de poedersuiker in de keukenmachine (gebruik de messen).
  3. Voeg de koude boter toe en meng tot je fijne kruimels krijgt.
  4. Klop het eigeel met het koude water even los en voeg toe. Meng weer tot je een samenhangend deeg krijgt.
  5. Vorm dit tot een bal, druk een beetje blad, winkel in keukenfolie en leg zo’n 20 minuten in de koelkast.
  6. Intussen maak je het browniedeeg. Smelt de chocolade (ik doe dit meestal op half vermogen zo’n twee minuten in de magnetron) en laat afkoelen.
  7. Roer de boter glad en luchtig in een mengkom.
  8. Voeg hier de suiker en vanille aan toe en klop tot het wat schuimig is.
  9. Dan voeg je al roerende het ei en daarna de gesmolten chocolade toe.
  10. Voeg de bloem en de cacao toe (voor een extra fijn resultaat kun je dit zeven).
  11. Vet de vijf vlaaivormpjes goed in met boter en bestuif met bloem.
  12. Rol het deeg voor de bodem mooi dun uit. Wanneer je het vervolgens in vieren deelt heb je vier lapjes om de vormpjes mee te bekleden. De restjes rol je opnieuw uit om de vijfde vorm mee te bekleden.
  13. Prik de bodempjes in met een vorm.
  14. Bekleed de vormpjes over het deeg met aluminiumfolie en vul met de blindbakvulling.
  15. Plaats de vormpjes op een bakplaat in de oven en bak voor 15 minuten.
  16. In de tussentijd maak je de kruimellaag. Verkruimel de speculaasjes boven een bakje.
  17. Voeg hier de overige ingrediënten voor de kruimellaag aan toe.
  18. Meng dit tussen je duimen en wijsvingers met een een soort knijpbeweging tot het goed vermeng is en er mooie klontjes ontstaan.
  19. Verwijder het folie en de blindbakvulling van de vormpjes en zet de bodempjes nog vijf minuten in de oven.
  20. Haal de bodems uit de oven en zet de oven terug naar 180*C.
  21. Vul de bodems met het browniedeeg en verdeel de kruimels over de vijf gebakjes.
  22. Plaats ze terug in de oven en bak nog 20 minuten.

Nu hoef je de vlaaitjes alleen nog uit de vormpjes te halen. De handigste manier is een keukenpapiertje in je rechterhand te nemen een vlaai in je linkerhand (waarschijnlijk met ovenwant, of je moet kunnen wachten tot ze afgekoeld zijn), draai het vlaaitje om in je rechterhand (je hebt het dan op zijn kop vast) en verwijder de metalen vorm. Plaats elk vlaaitje op een gebaksbordje. Je kunt ze nog bestuiven met poedersuiker of er een paar pepernoten opleggen.

sinterklaastaart

De pepernotenfoto bovenaan dit recept is van Gerard Adriaanse (flickr)

The following two tabs change content below.
Karin de Zwaan startte haar eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Ze is dus niet alleen handig met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van Karin op verschillende sites, waaronder dutchcowgirls.nl en ondergewaardeerdeliedjes.nl. Karin werkt als boekmarketeer bij Managementboek.nl. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

2 thoughts on “Sinterklaasvlaai van chocolade en pepernoten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.