Als je Maak het Vrolijk al langer volgt heb je al eerder zuurdesem broodrecepten voorbij zien komen. Een zuurdesem geeft je brood toch zoveel meer smaak! Echt bizar wat een verschil met een gewoon gistbrood. Dit keer een recept dat zuurdesem en gist combineert met lekker veel rogge: zuurdesem roggebrood.
Zuurdesem
Heb je al eerder een zuurdesem gemaakt? Dan heb je hem misschien nog levend gehouden en kun je zo beginnen met dit recept. Heb je nog nooit met een zuurdesem gewerkt? Lees dan mijn eerdere blog over de zuurdesemstarter. Ik koos er in dit recept voor te werken met een roggedesem. Dit maak je hetzelfde als een tarwedesem (zie linkje hiervoor). Alleen gebruik je roggemeel in plaats van tarwebloem.
Ingrediënten
- 125 gram bloem
- 150 gram volkorenmeel
- 225 gram roggemeel
- 1 zakje instant gist
- 10 gram (jodium)zout
- 100 gram roggedesem
- 20 gram roomboter
- 10 gram suiker
- 300 gram handwarm water
- Vulling: 200 gram rozijnen
- Vulling: 100 gram vijgen
- Vulling: 100 gram dadels
- Decoratie: 2 handjes pompoenpitten
Stappen
- Meng het bloem, het volkorenmeel, het roggemeel, het gist en het zout.
- Gebruik een grote mengkom en maak een gat tot op de bodem in de droge ingrediënten. Óf werk oo het aanrechtblad
- Giet een deel van het water en het desem in het gat en meng hierin eerst de roomboter en het suiker.
- Meng dan langzaamaan steeds een beetje meer van de droge ingrediënten door het vocht en vul ook het vocht aan met de rest van het water en het desem. Meng op deze manier voorzichtig en rustig de ingrediënten door elkaar. Tot het zo stevig is dat mengen (met je vingers of een houten lepel) niet meer gaat.
- Ga dan kneden. Dit kan met de hand of met de machine. Zorg dat het deeg wat warmer wordt door het kneden en elastischer. Je hebt een beetje een springerig deeg nodig.
- Meng nu de rozijnen, vijgen en dadels door het deeg.
- Laat het deeg afgedekt in de mengkom nu zo'n uur rijzen op kamertemperatuur of een half uur in een iets verwarmde en weer uitgeschakelde oven (30 graden).
- Verdeel het deeg nu in twee stukken. Vorm er nu met de hand twee broden van. Bekijk deze video als je geen idee hebt :)
- Rol beide stukken door de pompoenpitten zodat ze aan buitenkant blijven plakken.
- Leg beide stukken in een broodvorm of cakevorm. Dek weer af met een (thee)doek en laat 2 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden, plaats onderin een platte bakvorm (kleine braadslede of aardewerk schaal) die je ook mee op laat warmen.
- Als de oven op temperatuur is plaats je de broden in het midden van de oven en gooi je een flinke laag water in de bakvorm onderin. Sluit meteen de oven zodat zo min mogelijk stoom ontsnapt.
- Verlaag de temperatuur naar 200 graden en bak 60 minuten.
Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023
hmm, ziet er lekker uit!