Maak je eigen zuurdesem

Brood maken is fijn. Ik denk dat het komt doordat je iets wat heel elementair voelt zelf doet én kan. Je begint met wat ingrediënten en er komt gewoon een écht brood uit. Een heerlijk gevoel.

Ik heb verschillende bakboeken waar brood in staan. Veel recepten gaan uit van een zuurdesem. Met een zuurdesem als starter van je brood kun je een brood een smaak meegeven die je in supermarktbrood niet zult vinden. Brood heeft namelijk tijd nodig om zich te ontwikkelen, zoals een wijn. In feite ‘vang’ je met een zuurdesem de wilde gist die in de lucht hangt. Je kunt daardoor met zuurdesem een brood bakken waar je geen gist meer aan toevoegt. Zelf maak ik vaak broden met zuurdesem én gist. Zuurdesem voor de smaak en gist zodat ik een brood in een avond kan maken. Een puur zuurdesembrood heeft namelijk veel meer tijd nodig om te rijzen, perfect voor in het weekend. Maar ik heb er echt niet altijd het geduld voor.

Verschillende van mijn bakboeken geven verschillende recepten voor zuurdesem, ik heb de simpelste versie aangehouden.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel biologische honing
  • 500 ml water
  • 500 gram biologisch tarwemeel
  • 5 dagen tijd

Recept
Dag 1: Neem een pot met meer dan een liter inhoud. Meng 300 ml lauw water, 300 gram tarwemeel en 1 eetlepel honing in deze pot. Dek de opening van de pot af met een stukje keukenfolie. Zet de pot weg, buiten de koelkast. Probeer biologisch meel te gebruiken omdat dit minder schoon is dan meel uit de supermarkt en dus beter de bacteriegroei zal bevorderen. Zorg dat de pot op een lekkere warme plek staat.

Dag 2: Laat de pot staan. In de twee dagen zul je zien dat het zuurdesem gaat bubbelen en schuimig wordt.

Dag 3: Voeg 100 ml lauw water en 100 gram tarwemeel toe, meng dit en dek weer af met keukenfolie. Laat de pot buiten de koelkast staan.

Dag 4: Voeg nogmaals 100 ml lauw water en 100 gram tarwemeel toe, meng en weer dek weer af. Laat de pot nu nog een dag staan.

Op dag vijf kun je brood gaan bakken. Je gebruikt daarbij niet het hele zuurdesem, als je deze in de koelkast bewaard en elke twee dagen opnieuw voedt kun je deze later weer opnieuw gebruiken. Haal hem dan de avond voor je het wil gaan gebruiken uit de koelkast, voedt weer met 100 ml lauw water en 100 gram tarwemeel en laat een nacht afgedekt buiten de koelkast staan.

Spannend hè? Zo’n zuurdesem maken? Over vier dagen een recept voor zuurdesembrood op dit blog!

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.