Al vanaf het eerste jaar dat we hier wonen hebben we erwten gezaaid op ons moesbalkon. En elk jaar gaat het goed.
Hoe werkt dat dan?
Je zaait ze vanaf maart al direct buiten in bakken op je balkon of in een hoekje in de tuin. De planten worden flink hoog en willen klimmen. Een stukje gaas of wat stokken erbij plaatsen is aan te raden. Ik zaai nooit alles tegelijk of laat een deel binnen (=warmer en sneller) opkomen. Op deze manier verspreid je je oogst een beetje. Je kunt de erwten zo’n tien centimeter uit elkaar zaaien.
Ze zijn zo al lekker
Een verse erwt smaakt echt behoorlijk anders dan die uit een potje, of zelfs de diepvries. Je kunt ze vanaf de plant direct eten: peul openmaken en snoepen maar. Je hoeft ze dan helemaal niet te koken. Op deze manier kun je ze bijvoorbeeld perfect in een salade doen. Pluk je ze en gebruik je ze een paar dagen later? Dan is het lekkerder om ze kort te koken. Dan eet je ze als groenten bij wat je maar lekker vindt! Nu al weten hoe jouw erwten volgend jaar gaan smaken? Bij de groenteboer liggen nu volop erwten, in peulen of al gedopt. Vooral gedopt zijn ze best duur, maar als je een keer hebt gezien hoe ze groeien en je hebt ze een keer geproefd dan weet je dat het het wel waard is.
update 7/7: Let toch maar op bij het eten van rauwe erwten. Er zit het giftige stofje lectine in, dat stofje ben je kwijt bent als je de erwten kort kookt. Al zijn de meningen verdeelt, het Voedingscentrum raadt het af.


Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023