Verse erwtjes, die hoef je niet eens te koken!

Al vanaf het eerste jaar dat we hier wonen hebben we erwten gezaaid op ons moesbalkon. En elk jaar gaat het goed.

Hoe werkt dat dan?

Je zaait ze vanaf maart al direct buiten in bakken op je balkon of in een hoekje in de tuin. De planten worden flink hoog en willen klimmen. Een stukje gaas of wat stokken erbij plaatsen is aan te raden. Ik zaai nooit alles tegelijk of laat een deel binnen (=warmer en sneller) opkomen. Op deze manier verspreid je je oogst een beetje. Je kunt de erwten zo’n tien centimeter uit elkaar zaaien.

Ze zijn zo al lekker

Een verse erwt smaakt echt behoorlijk anders dan die uit een potje, of zelfs de diepvries. Je kunt ze vanaf de plant direct eten: peul openmaken en snoepen maar. Je hoeft ze dan helemaal niet te koken. Op deze manier kun je ze bijvoorbeeld perfect in een salade doen. Pluk je ze en gebruik je ze een paar dagen later? Dan is het lekkerder om ze kort te koken. Dan eet je ze als groenten bij wat je maar lekker vindt! Nu al weten hoe jouw erwten volgend jaar gaan smaken? Bij de groenteboer liggen nu volop erwten, in peulen of al gedopt. Vooral gedopt zijn ze best duur, maar als je een keer hebt gezien hoe ze groeien en je hebt ze een keer geproefd dan weet je dat het het wel waard is.

 

update 7/7: Let toch maar op bij het eten van rauwe erwten. Er zit het giftige stofje lectine in, dat stofje ben je kwijt bent als je de erwten kort kookt. Al zijn de meningen verdeelt, het Voedingscentrum raadt het af.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.