Zon, fruit en een korte broek (en hoe je een patroon aan kunt passen)

Heerlijk dat het eindelijk zomer is! We hadden alleen nog niet voldoende korte broeken. Snel maar eentje maken dus. In een vrolijk zomerstofje natuurlijk. Fruit met zonnebrillen, wie verzint dat nou? Nou Deborah van de Leijgraaf van Bora natuurlijk. Op haar website vind je nog veel meer toffe stoffen, papierwaren en behang.

Terug naar de korte broek. Ik haalde het patroon hiervoor uit Knippie nummer 1-2015 (hier na te bestellen).


Een patroon voor een lange broek, dus heb ik het aangepast. Nu denken een hoop mensen dat een patroon aanpassen heel moeilijk is, maar echt waar als je een paar keer vanuit een patroon iets in elkaar hebt gezet en een beetje weet hoe dat werkt is het niet zo moeilijk. Begin altijd met het doorlezen van de werkbeschrijving en het bekijken van het patroon, zodat je goed weet hoe het kledingstuk in elkaar zit. Dan kun je ook beredeneren wat er gebeurd als je iets wil veranderen. Hieronder zie je het overzicht van de patroondelen van deze broek.

Aanpassing 1: geen sluitbies

Zoals je in het eindresultaat ziet heb ik de sierknopen niet overgenomen. Deze knopen zitten op een sluitbies die ik dus ook heb weggelaten. In het overzicht is dat deel 2. Deze heb ik weggelaten. Daarvoor heb je aan het voorpand, deel 1, een centimeter meer breedte nodig. Die kun je aantekenen langs naad D van het voorpand. Bij het inelkaar zetten zet je dan de beide voorpanden direct aan elkaar, zonder de sluitbies. En voilá we hebben het patroon nog wat makkelijker gemaakt.

Aanpassing 2: smaller

Heb ik net wat breedte aan de voorpanden toegevoegd, nu wil ik dat het broekje in zijn geheel wat smaller wordt. Mijn mannetje is nou eenmaal maar smal. Voor de aanpassing heb ik simpelweg gekozen om zowel het voorpand als het achterpand zonder naadwaarde aan de buitenkant te knippen. Aan de lange kant heb ik direct langs het patroon geknipt. Om het goed aan te laten sluiten moet ook de bovenrand (deel 14) worden aangepast. Deze moet in totaal 4 cm korter worden geknipt. Waarom 4 cm? Het broekje bestaat uit vier panden die elk 1 cm smaller geknipt zijn. In totaal dus 4 cm smaller.

Aanpassing 3: korter

Deze aanpassing is de allermakkelijkste. Als je de patroondelen hebt uitgeknipt uit papier vouw je de pijpen van zowel het voor- als achterpand omhoog. Hoeveel? Ik heb er een andere korte broek naast gelegd en de lengte daarvan overgenomen. Niet heel precies maar het werkt perfect!

Succes!

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.