Spiraaltaart van wortel en courgette

De gedachte achter ‘Maak het vrolijk’ is niet altijd letterlijk vrolijk maken, soms is het ook een glimlach op iemands gezicht geven of troost bieden. Daar is deze spiraaltaart best goed in. Zaterdag was de uitvaart van mijn schoonoma, geen makkelijke dag. Manlief en ik zouden zorgen voor de lunch thuis voor de familie, na de uitvaart. Het werd een fijn samenzijn. Met het maken van eten kon ik daadwerkelijk wat doen, mijn eigen verdriet een plek geven en mijn lieve familie een beetje troosten.

In 2012 maakte ik deze hartige spiraaltaart voor het eerst naar aanleiding van een plaatje op Pinterest dat ik vond maar waar geen recept bij stond. Op mijn ‘oude’ blog is dit een van de populairste recepten, zoek op Pinterest nu maar eens op spiraaltaart.. Tijd dus om het ook hier te plaatsen. Destijd maakte ik het met kant-en-klare hartige taartdeeg uit de vriezer. Tegenwoordig maak ik standaard mijn eigen deeg hiervoor. Dat laatste is lekkerder omdat er dan ook wat kaas doorgaat en het minder snel droog wordt, maar deeg uit de vriezer is echt een heel goed alternatief.

De tijm en rozemarijn gebruik je natuurlijk het liefst vers van je eigen balkon.

Ingrediënten spiraaltaart

 • Hartige taart deeg: 8 plakjes hartige taart deeg uit de vriezer, of 3/4 van het deeg van dit recept.
 • 1 flinke courgette of 2 kleine
 • 4 of 5 wortelen
 • 2 eieren
 • Tijm, rozemarijn, zout en peper
 • Eventueel een handje pijnboompitten

Stappen

 1. Springvorm licht invetten. Wanneer je bakpapier hebt is het handig de bodem niet in te vetten maar te bekleden met bakpapier. Je krijgt de taart dan later makkelijk uit de vorm en op een mooie schotel of bord.
 2. Wortels schoonmaken, courgette wassen en in de lengte halveren (schil laten zitten)
 3. Met vriezerdeeg: Hartige taart deeg ontdooien, plakjes daarna op elkaar leggen en uitrollen. Hiermee de springvorm bekleden.
  Met eigen recept: na het rusten van het deeg in de koelkast; uitrollen en hiermee de springvorm bekleden.
 4. Courgette en wortel met dunschiller in de lengte in lange repen snijden. Voor de courgette pak je een halve courgette en schaaft langs de smalste kant (zodat de repen ongeveer even breed zijn als de wortel.
 5. Verwarm de oven nu voor op 190 graden Celsius.
 6. Van buitenaf om en om een rondje courgette en een rondje wortel in de vorm plaatsen. De courgette met de schil naar boven, geeft de mooiste kleur. Voor het allermiddelste stukje is het handig om een plak wortel en courgette op elkaar te leggen, op te draaien en dan in het middel te zetten.
 7. Tot slot, eitjes klutsen, de kruiden er door mengen en over de groenten verdelen. Eventueel de pijnboompitten erover strooien.
 8. Taart in de oven, 30 minuten totdat het ei gestold is en de randen licht gebruind zijn.

In de tijd dat ik dit recept nu online heb staan heb ik heel veel positieve reacties ontvangen en ook gezien hoe vrienden ermee expirementeren. Zo kun je andere kruiden gebruiken, knoflook of kerrie bijvoorbeeld. Maar ook repen pastinaak toevoegen of in het midden een tomaatje plaatsen. Ik ben benieuwd naar jullie variaties.

Spiraaltaart

De foto’s hierboven laten de taart zien gemaakt met eigen deeg. Hieronder zie je de oorspronkelijke taart met vriezerdeeg.

Spiraaltaart - lings.nl

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

7 thoughts on “Spiraaltaart van wortel en courgette”

 1. Welke wortelen worden er gebruikt? Zomer (kleine)of winterwortelen (grote) en moet ik het zaad van de courgette verwijderen?

  1. Je hoeft het zaad niet te verwijderen. Voor de wortel vind ik een winterwortel het mooist omdat je dan hogere plakken krijgt. Het maakt echter voor de garing niet uit omdat je er toch plakken van maakt. Laat je weten of je taart goed gelukt is? Veel plezier!

 2. Would love to make this but cannot understand the language. Wish ALL recipes had a translate button.
  This looks delicious.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.