Maanzand, een beetje geklieder maar wel leuk!

Weinig zo leuk als kliederen toch? En als je het sensopatisch spelen noemt is het nog verantwoord ook. Eerder schreef ik al over het zelf maken van play dough klei. Vandaag een recept voor ‘maanzand’ met maar twee ingrediënten. Ik heb de eenheden uit de Amerikaanse recepten voor jullie omgezet naar grammen en milliliter.

Ingrediënten maanzand

  • 500 gram bloem
  • 125 ml babyolie

Stappen

Welke stappen? Kneed de twee ingrediënten met je handen door elkaar tot je een wat kruimelige structuur krijgt.

Spelen met maanzand

Ik gaf de helft van het zand in een bak aan mijn tweejarige zoon. En heb in eerste instantie afgewacht en hem gevolgd in zijn spel. Je kunt tijdens het spel ook vormpjes introduceren, zand- of taartvormpjes bijvoorbeeld. Of een plastic mes om lijnen mee te ‘snijden’. Bij ons bleek het platmaken van het maanzand met je hand ook een groot succes. Daarbij liet ik ook zien dat je in platgemaakt kan tekenen met een stokje.

Hou er rekening mee dat maanzand kruimelig is en dus minder aan elkaar plakt dan kinetisch zand. De kans dat het een zooitje wordt is dus ook wat groter. Maar hee, bloem en babyolie zijn niet duur dus wat geknoeid wordt zuig je gewoon op met de stofzuiger. Stop de rest in een luchtdicht afsluitbare doos of een ziplockbag tot de volgende speelbeurt.

Sensopatisch spelen

Kinderen leren heel veel door te spelen. Met zand spelen valt onder sensopatisch spelen: spelen met vormloze materialen, wat het manipulerend spelen van je kind helpt ontwikkelen. Het helpt ook de motoriek van je kind ontwikkelen. Naast leuk nog nuttig ook dus! Op mamazoektuit.nl vertelt Betty nog veel meer over sensopatisch spelen >

Op zoek naar meer speelinspiratie voor je dreumes of peuter? Volg mijn ‘Tof voor dreumes en peuter’-bord op Pinterest >

  

     

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

1 thought on “Maanzand, een beetje geklieder maar wel leuk!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.