Maak zelf ‘play dough’ klei

Laatst vroeg ik mij af of kleien al leuk zou zijn voor mijn zoon van zeventien maanden. Op Pinterest had ik al zoveel recepten gevonden om zelf klei (play dough) te maken en het kriebelende enorm om dat eens uit te proberen.

De ingrediënten die in zelfgemaakte klei gaan had ik allemaal al in huis en ze zijn niet duur. Dat is fijn want dan kan er lekker met de klei geëxperimenteerd worden en is ook niet weg als kleuren door elkaar gemengd worden. Is alles een grote bruine homp geworden? Dan maken we gewoon weer nieuwe klei! De klei was een groot succes en we hebben er inmiddels meerdere keren mee gespeeld. Als je de klei goed afgesloten bewaard blijft hij gewoon lekker zacht en kun je er tijden mee vooruit. 

De klei heb ik in vijf minuten gemaakt terwijl meneer lag te slapen. Voor deze eerste keer koos ik voor twee lieve zachte kleuren: blauw en geel. Ik gaf de klei in meerdere kleine balletjes in de kinderstoel. Er werd voorzichtig gevoeld en uiteindelijk enthousiast geplet en geplukt. Toen we later weer met de klein hebben gespeeld heb ik laten zien hoe je van gele en blauwe klei groene klei kan maken. Hoe magisch! Ook een groot succes was het toen ik halve rietjes aan hem gaf in combinatie met de klei: die kun je er lekker in prikken?

Naast kleuren kun je de klei ook uitvoeren in geuren. Bijvoorbeeld door (verse) kruiden toe te voegen. Wat dacht je van verse rozemarijn of een theelepel koekkruiden? Ik heb ook voorbeelden voorbij zien komen waarbij er kleine steentjes door de klei werden gemengd of zand, om met verschillende structuren te kunnen spelen. Je hoort we zijn nog maar net begonnen met het ontdekken van zelfgemaakte klei.

Ik gebruikte dit recept van theimaginationtree.com. Hieronder heb ik het vertaald in het Nederlands.

Play dough ingrediënten

 • 260 gram bloem
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 110 gram zout
 • 2 eetlepels ‘Cream of tartar’ (zie ook onder het recept)
 • Maximaal 350 milliliter kokend water
 • Optineel: kleurstof voor voedsel, geur in de vorm van kruiden

Play dough maken

 1. Meng de bloem, het zout, de ‘Cream of tartar’ en de olie in een grote mengkom.
 2. Ik heb het mengsel in tweeën gedeeld om twee kleuren te maken.
 3. Voeg (in twee aparte mokken) de kleurstof toe aan het hete water.
 4. Voeg het het hete water in stapjes toe aan het droge mengsel, roer continu tot er een plakkerig homogeen deeg ontstaan.
 5. Laat het deeg afkoelen.
 6. Kneed het deeg goed door tot het helemaal niet meer plakkerig is. Dit is het belangrijkste deel van het proces dus neem er de tijd voor. Mocht het echt plakkerig blijven dan zit er te veel water in de klei, voeg dan gewoon wat bloem toe en kneed verder door.
 7. Jullie kunnen meteen kleien!

‘Cream of tartar’

Dit is een Engels ingrediënt dat ik in huis had omdat ik het gekocht had op vakantie in Engeland. Ik gebruik het normaal als ik eiwitschuimpjes of merengue maak, het schuim zou er steviger van worden. Even googelen leverde op dat het om wijnsteenpoeder gaat, niet te verwarren met wijnsteenzuur of wijnsteenbakoeder. Je kunt het in de toko kopen, daar staat het waarschijnlijk ook echt als ‘cream of tartar’ in het schap met bakproducten. Je kunt het ook in een potje kopen van funcakes.

Sensopatisch spelen

Kinderen leren heel veel door te spelen. Kleien valt onder sensopatisch spelen: spelen met vormloze materialen, wat het manipulerend spelen van je kind helpt ontwikkelen. Het helpt ook de motoriek van je kind ontwikkelen. Naast leuk nog nuttig ook dus! Zeker als je er meteen een kleurenl’les’ van maakt. Op mamazoektuit.nl vertelt Betty nog veel meer over sensopatisch spelen >

Op zoek naar meer speelinspiratie voor je dreumes of peuter? Volg mijn ‘Tof voor dreumes en peuter’-bord op Pinterest >

   
   

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.