Kraanvogel gevouwen uit een bladzijde van een boek

Zou dit artikel nou moeten beginnen met mijn liefde voor het vouwen van kraanvogels, met mijn liefde voor boeken of mijn liefde voor papier? Ik kom er maar niet uit. Dat zegt vooral wat over hoe goed deze combinatis is.

De inspiratie voor dit project kwam uit het boek ‘Creatief knutselen met papier’ dat ik voor bol.com aan het reviewen ben. In dat boek staat een oorhanger gemaakt van een kraanvogel uit boekenpapier. Echt heel leuk! Maar ik dacht, laten we een maatje groter beginnen en een kraanvogel vouwen om ‘gewoon’ ter docoratie neer te leggen.

kraanvogelNa het vouwen van twee kraanvogels bedacht ik dat het wel leuk was om ze samen in een schaaltje neer te leggen. Omdat dat een beetje kaal was stortte ik de helft van mijn voorraad reserveknoopjes ook op het schaaltje en voilá dat werd een vrolijk geheel. Ik kan me zelfs voorstellen dat deze tafeldecoratie voor kinderen ook erg leuk is om mee spelen, als je niet bang bent je knoopjes kwijt te raken. Onze jongen zou de knopen nog in zijn mond stoppen dus ik hou het liever nog even uit zijn handen.

Kraanvogels vouw ik al zo lang als ik mij kan herinneren. Ergens op de basisschool begon ik met vouwen en kreeg ik een heel mooi en compleet origamiboek. Tijdens de les pakte ik steeds vouwblaadjes uit mijn la en vouwde daar vanalles mee, zeker veel kraanvogels. De blaadjes waren zo’n vier bij vier centimeter en al snel een hit bij mijn klasgenoten. Op de middelbare school knipte ik blaadjes uit mijn wiskundepapier en vouwde ik kraanvogels van vierkantjes van een bij een centimeter.

Kraanvogel vouwen, stap-voor-stap

In foto’s heb ik alle stappen vastgelegd voor het vouwen van zo’n kraanvogel. Onze poes Lara vond het interessant dus die krijg je er gratis bij. De foto’s staan steeds onder de uitleg.

1. Als je een boekbladzijde wilt gebruiken zul je eerst vouwbladen moeten maken.
Snij hiervoor een pagina uit een boek met een scherp breekmesje.
Vouw vanuit een rechte hoek een vierkant: vouw de zijkant van het papier recht langs een tekstregel of de zijkant van het teksblok óf gebruik een geodriehoek.
Snij langs de lijnen van de driehoek die je net gemaakt hebt een vierkant uit.

2. Ons vouwbladen vouwen we nu voor. Twee keer diagonaal en twee keer recht door het midden.

3.  Het voorvouwen zorgt ervoor dat we de volgende stap kunnen maken.
Leg het vel met een lunt naar beneden voor je neer.
Pak de punt die naar rechts steekt en leg die op de onderste punt. Gebruik hierbij de vouw die we eerder hebben gemaakt.
Doe hetzelfde voor de linkerpunt.
En vouw de bovenount ook naar beneden.
Er ontstaat nu een nieuw vierkant met een dichte bovenkant en een open onderkant.
Strijk alle vouwen goed glad.

4. We gaan weer voorvouwen.
Vouw de zijkant van de bovenste laag naar het midden, vouw scherp.
Vouw nu de dichte punt langs de nieuw ontstane lijn naar beneden.
Vouw alle voorvouwen weer open.

5. Van een vierkant vorm gaan we nu naar een langgerekte ruit.
Pak daarvoor de onderste, open, punt van het vierkant dat voor je ligt.
Vouw deze punt helemaal naar boven. Je vouwt nu langs het korte lijntje dat we net hebben voorgevouwen.
Vouw alle vouwen plat.

6. Draai het papier om en herhaal stap 4 en 5 voor de andere kant.

7. Het is weer tijd voor voorvouwen.
Zorg dat je nog steeds dezelfde punt naar beneden hebt liggen.
Vouw van beide ‘benen’ de helft naar binnen toe.
Strijk de vouwen goed scherp.

8. Draai het papier om en herhaal stap 7.

9. Je hebt nu een punt met twee vleugels, deze wijzen naar boven. De andere punt bestaat uit twee benen, deze wijzen naar beneden.
Vouw de zijkanten van de benen naar de middellijn toe.
Draai het vouwerk om en doe hetzelfde met de achterkant van de benen.

10. Vouw zowel het rechterbeen als het linkerbeen schuin naar boven goed voor.
Vouw weer terug.

11. Open het rechterbeen aan de zijkant en vouw het papier ‘binnenstebuiten’ en omhoog langs de lijn die je net hebt voorgevouwen. Dit klinkt heel lastig, maar in feite is het niet meer dan de vouwen die er al zijn omkeren. Als je naar de tweede foto hieronder kijkt zie hoe het resultaat moet worden.
Doe het zelfde voor het andere been.

12. Een van de twee benen wordt de staart van de kraanvogel, de andere moet een koep krijgen.
Vouw hiervoor de punt schuin naar beneden voor.
Open deze vouw, en draai hem net als je zojuist voor de benen hebt gedaan om.
Scherp navouwen.

13. Pak met iedere hand een van de twee vleugels vast.
Trek deze langzaam en voorzichtig uit elkaar.
Het lijfje bolt mooi op en je kraanvogel is klaar.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

3 thoughts on “Kraanvogel gevouwen uit een bladzijde van een boek”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.