Engelse rundpie met gehaktvulling en een kaaskorst

Keken jullie afgelopen seizoen ook regelmatig naar Heel Holland Bakt? Het format komt van de BBC, er zijn inmiddels al verschillende seizoenen British Bake Off uitgezonden en ze zijn zeker het kijken waard. Na het eerste seizoen was ik in Engeland en kocht ik het bijbehorende kookboek: The Great British Book of Baking (Bestel op bol.com).

In Engeland kun je niet bakken zonder ‘pies’ te maken. Een ‘pie’ is de Engelse variant van een hartige taart: zonder eivulling maar met een soort stoofpot als vulling in ontzettend veel variaties. Deze rundpie is gebaseerd op een van de recepten in het boek. Heerlijk, zeker als je je eigen gehakt maakt.

De pie is bedoeld voor vier personen, maar reken er dan wel op dat je er nog wat bij moet maken, aardappels en een salade bijvoorbeeld. Wanneer je de pie met zijn tweeën wilt eten is het zo voldoende. Ik heb er zelf nog een kleine salade bij gezet voor de groenten.

Oh ja: dit deeg is hetzelfde als dat voor de hartige koekjes!

Ingrediënten voor het deeg

  • 225 gram patentbloem
  • 75 gram koude boter in blokjes
  • 1 theelepel zout
  • 75 gram oude kaas
  • 1 eigeel + 1 geklutst ei voor het bestrijken
  • 4 tot 6 eetlepels ijskoud water

Ingrediënten voor de vulling

  • zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 ui in fijne stukjes
  • 250 gram mager rundvlees (of rundergehakt)
  • 2 wortels in fijne stukjes
  • 1 stengel bleekselder, ook in fijne stukjes
  • 8 eetlepels donker bier
  • 3 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel Worcestershire saus (hebben ze bij de meeste supermarkten bij de sausen staan, bijvoorbeeld van Lea & Perrins)
  • zout en peper

Stappen voor het deeg

  1. Het makkelijkst te maken in een keukenmachine, wanneer je met de hand kneed werk dan snel en voornamelijk met je vingertoppen zodat de boter niet te warm wordt.
  2. Doe de bloem met de boter en het zout in de keukenmachine en meng met het mes tot het fijne kruimels lijken.
  3. Voeg de kaas in stukken of plakjes toe en mix verder. Wanneer je dit met de hand doet moet je de kaas van te voren in stukjes raspen.
  4. Voeg het eigeel en de helft van het water toe en mix tot het deeg samenhangend wordt en een bal vormt. Blijft het te droog voeg dan steeds een theelepel van het water toe.
  5. Leg de deegbal verpakt in keukenfolie in de koelkast tot we hem nodig hebben.

Stappen voor de vulling

  1. Maak gehakt van het rundvlees door het fijn te hakken in de keukenmachine of gebruik rundergehakt. Het eerste is aan te bevelen omdat het een fijn droog resultaat van de stukjes vlees in je vulling geeft.
  2. Snij de groenten, als je dit nog niet hebt gedaan.
  3. Verwarm olie in de pan en bak hierin de uien tot ze licht gekleurd zijn.
  4. Schuif de uien naar een kant van de pan en bak in de andere helft het gehakt rul.
  5. Verlaag je gas en voeg de wortels en de bleekselderij toe, roer dit door het gehakt en de uien tot je een mengsel krijgt. Voeg het bier, de tomatenketchup en de Worcestershire saus toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Zet het gas uit en laat het mengsel compleet afkoelen.

Samenvoegen en bakken

  1. Warm de oven voor op 190 *C.
  2. Deel het deeg in twee stukken, een 1/3 deel en een 2/3 deel.
  3. Rol het grootste stuk uit, dit wordt de bodem, en bedek hiermee een kleine ovenschaal. Laat de randen overhangen en bestrijk met het gekluste ei.
  4. Schep de vulling op het deeg.
  5. Rol het resterende stuk deeg uit en leg dit op de vulling als een deksel.
  6. Duw met een vorm de twee delen deeg aan elkaar, hiermee maak je meteen een mooie rand. Het overhangende deeg kun je daarna van de vorm afsnijden.
  7. Maak met een mes een kruis in het midden van het deksel, dwars door het deeg heen, zodat stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.
  8. Bestrijk het deksel met de rest van het gekluste ei.
  9. Bak 25 minuten in het midden van de oven.

PS Dit recept plaatste ik eerder elders online. De poes op de foto is Poes, zij is helaas inmiddels overleden. Onze kat Lara komt vaak net zo nieuwsgierig kijken tijdens het koken.

The following two tabs change content below.
Karin de Zwaan startte haar eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Ze is dus niet alleen handig met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van Karin op verschillende sites, waaronder dutchcowgirls.nl en ondergewaardeerdeliedjes.nl. Karin werkt als boekmarketeer bij Managementboek.nl. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

1 thought on “Engelse rundpie met gehaktvulling en een kaaskorst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.