Brownietaart met kruidnootjes en karamel – Sinterklaas Crea-hop

Welkom op MaakhetVrolijk.nl! Huh, zullen de vaste lezers nu denken, dat weet ik toch. Ja klopt, maar vandaag maken we onderdeel uit van de Sinterklaaseditie van de Crea-hop. Een ontzettend leuk initiatief waarmee verschillende bloggers in de creatieve elkaar aan hun lezers voorstellen. Tijd om nieuwe blogs te ontdekken dus!

Roelina.nl

Zo is de kans groot dat je nu van roelina.nl hier komt. Bij haar heb je gezien hoe je een leuke raamtekening voor de Sint maakt. Mocht hier begonnen zijn, maak dan eerst het rondje af (of spring stiekem even terug).

Maakhetvrolijk.nl

Op mijn, hoi ik ben Karin!, site vind je met enige regelmaat blogs in 5 categorieën: Maak het vrolijk op tafel (met recepten), Maak het vrolijk in huis (met knutsels om je huis te versieren of mooie meubels), Maak het vrolijk voor kinderen (knutselen met je kind en kleding naaien), Maak het vrolijk voor jezelf (ontspanning en dameskleding naaien) en Maak het vrolijk door te geven (met kadootjes). Mijn all-time best bezochte blog is deze hartige spiraaltaart met wortel en courgette.

Klaar, bakken maar die Brownietaart

Vandaag geef ik je graag een recept voor een brownietaart mét pepernoten. Heerlijk voor het heerlijke avondje of eigenlijk gewoon in heel december. Enne daarna…

Brownietaart met kruidnootjes en karamel – Sinterklaas Crea-hop

Ingrediënten

 • Deeg:
 • 260 gram bloem
 • Beetje zout
 • 175 gram koude roomboter
 • 3 eetlepels koud water
 • Brownievulling:
 • 6 eieren
 • 400 gram rietsuiker
 • Theelepel vanille-essence
 • 180 gram gesmolten boter
 • 180 gram zonnebloemolie (of extra gesmolten boter)
 • 100 gram bloem
 • 100 gram cacaopoeder
 • Stuk of 10 verkruimelde speculaasjes
 • 100 gram kruidnootjes

Stappen

 1. Eerst maak mede bodem van je taart. Meng alle ingrediënten, behalve het water, in een keukenmachine door elkaar tot het kruimels zijn. Voeg dan het water toe terwijl de machine draait. Er wordt nu een bal gevormd. Dit deeg kun je ook met de hand maken, maak ook dan eerst kruimels en kneed het dan tot een bal.
 2. Sla de bal een beetje plat, pak hem in in keukenfolie en leg weg in de koelkast.
 3. Warm ondertussen de oven op naar 180 graden.
 4. Neem het deeg uit de koelkast en rol dun uit. Bekleed hiermee de vlaaivorm (een met uitdrukbare bodem is handig). Geen punt als het deeg scheurt, druk de stukken gewoon tegen elkaar tot je de hele vorm bedekt hebt. Prik gaatjes in de bodem.
 5. De bodem wordt nu eerst blind gebakken. Leg hiervoor een stuk bakpapier op het deeg en vul met bakbonen of gedroogde bonen of rijst. Bak de bodem nu 15 minuten. En maak ondertussen de brownievulling.
 6. Na 15 minuten haal je de bodem uit de oven en verwijder je het bakpapier met de vulling. Zet de bodem nu nog 5 minuten terug.
 7. Voor de brownievulling heb je een grote kom nodig. Breek hierin de eieren en klop ze luchtig.
 8. Voeg dan de suiker toe en blijf kloppen.
 9. Roer de vanille, de boter en de olie erdoor.
 10. Zeef de bloem en het cacaopoeder en roer ook dit mengsel rustig door het eiermengsel. Als laatste voeg je de verkruimelde speculaasjes toe en roer je nogmaals.
 11. Als de bodem klaar is haal je deze uit de oven.
 12. Vul de bodem met het browniemengsel en versier de bovenkant met de kruidnootjes.
 13. Bak nu nog 25 minuten in de oven.
http://www.maakhetvrolijk.nl/brownietaart-kruidnootjes-en-karamel-sinterklaas-crea-hop/

Eerlijk is eerlijk. Mijn eigen taart werd dit keer een beetje te donker. Ik had niet helemaal in de gaten dat onze peuter de oven iets hoger had gezet. De smaak was prima. Maar het was net niet mooi. De oplossing: bestrooien met wat poedersuiker en cacao en daarna met karamelsaus. Karamelsaus is niet moeilijk: doe 100 gram suiker met 50 ml water in een steelpannetje en zet dit oo het vuur. Laat borrelen tot het bruin wordt. Voeg nu 75 ml slagroom toe en laat de karamel erin oplossen tot je een mooie saus hebt.

Winactie

Had ik nog niet eens verteld hè? Je kan bij alle deelnemers aan de Crea-hop ook nog eens wat winnen. Bij mij maak je kans op een setje vlaaivormen om mijn Brownietaart te maken. Je wint twee vlaaivormen met losse bodem. Een in 28cm, perfect voor dit recept. En een van 15cm, heerlijk voor kleine verwentaartjes. Om mee te loten reagereer je onder dit blog of via de post op een van mijn sociale kanalen (Twitter, Facebook, Instagram). Per kanaal mag je een keer reageren en elk kanaal extra is een extra winkans. Liever niet openbaar reageren? Mail me dan op karin@lings.nl. Inzenden kan tot en met zondag 26/11. Daarna maak ik de winnaar bekend.

UPDATE: inzenden kan niet meer, Henrieke heeft gewonnen.

Vlaaivorm klein

nobody-else.nl

Ik geloof dat dit een van mijn langste blogposts is geworden. Maar je bent bijna van mij af ;). Ik mag jullie doorsturen naar Els Franken van Nobody-else.nl. Els is een behoorlijk diverse crea blogger en het is dan ook altijd een verrassing wat je in haar nieuwste blog gaat vinden. Een ding is zeker: inspiratie. In haar blogpost voor de Sinterklaas Crea-hop vind je een mooie gratis te printen Pietendiploma, en natuurlijk ook mooie winactie.

Brownietaart

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

28 thoughts on “Brownietaart met kruidnootjes en karamel – Sinterklaas Crea-hop”

 1. omdat onze tweeling Lucas & Eva op 5 december jarig zijn lijkt me dit dus echt lekker voor ze :D Ik heb gereageerd op instagram (@lindaenbjorn) en volg je ook via Facebook en twitter (lindaenbjorn) maar daar stond het nog niet op hihi

 2. Mmmm, nog weer zo’n heerlijk recept.
  Ben gek op bakken, maar er ontbreken nog vlaaivormen.
  Dus ik waag hier graag een kansje.

 3. Superleuk deze creahop. Maar aan de andere kant is het helemaal niet goed geweest om mee te doen ;) Wat een heerlijk recept deel je hier zeg!! Lijkt mij erg lekker en laat ik nu eigenlijk het voornemen hebben om wat minder te snoepen. Dat gaat niet lukken met de foto’s van deze brownietaart. Deze moet gewoon gemaakt worden. Onze dochters vroegen vandaag al wanneer we weer eens wat samen gaan bakken. Ze zouden een gat in de lucht springen als deze mama een vlaaivorm wint, want onlangs is de taartvorm en vlaaivorm in de kliko belandt. En er is nog geen nieuwe teruggekomen.

 4. Oh ik ben echt DOL op bakken maar deze vormen heb ik nog niet :o Ik zou het echt heeeeeeeel leuk vinden om een kansje te maken en aan de slag te gaan met de vormen. Uiteraard ga ik dit recept als eerste uiteproberen, het klinkt zooooo lekker :)

 5. Wat een lekker recept weer! Ik kom vormen te kort, dus met dit pakket zou ik erg blij zijn! Ik beloof je dat ze vaak zullen worden gebruikt, aangezien ik van bakken hou en mijn gezin van eten houdt…Hi hi!

 6. Ik kende je blog nog niet, maar dat maakt de bloghop zo leuk wat mij betreft: nog meer leuke blogs ontdekken!

  Ik bak graag veel lekkers, dus zit zou zeker goed van pas komen!
  Ook ik maak dus graag kans!

 7. Wat lekker! Ik kende je blog nog niet maar loot wel graag mee. Ik ga je ook via Bloglovin volgen, daar pik ik vaak wat blogjes uit om eens te lezen, dus je ziet me vast nog eens terug. :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.