Feestelijke abrikozenvlaai

Vlaai ziet er altijd feestelijk uit. Zeker deze open vlaai waar de abrikozen je zó komen begroeten. Geen abrikozenjam maar halve abrikozen (uit blik) op deze abrikozenvlaai. Het deeg bevat lekker veel gist én dat proef je. Ik maak deze vlaai in een kleine vorm van zo’n 20 centimeter doorsnede. Met de hoeveelheid deeg moet je echter genoeg hebben voor een vorm van ongeveer 30 centimeter doorsnee, hetzelfde geldt voor de banketbakkersroom. Ik hield dus over en heb van het restant nog vier eenpersoonsvlaaitjes gemaakt.

Bodem van de abrikozenvlaai

– 1 zakje gist
– 200 gram bloem
– 100 milliliter melk
– 1/2 theelepel zout
– 1 eidooier
– 30 gram boter

Banketbakkersroom

– 1 vanillestokje
– 250 milliliter melk
– 90 gram kristalsuiker
– 2 eidooiers
– 1 eetlepel bloem

Vulling

2 blikjes abrikozen op siroop

Stappen voor het bakken van de abrikozenvlaai

We maken eerst het deeg, dit moet zo’n 30 minuten rijzen, dus vandaar
– Warm de melk iets op zodat deze lauwwarm is
– Meng de gist en de bloem in de keukenmachine
– Voeg hier de eidooier, de melk, de boter en het zout aan toe. Meng verder met de keukenmachine tot het een bal vormt.
– Kneed de bal nog even door, leg in een mengkom en dek af met keukenfolie. Laat 30 minuten rijzen
Nu maken we de banketbakkersroom
– Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit samen met de helft van de suiker toe aan de melk, in een pannetje
– Breng dit aan de kook
– Intussen doe je de andere helft van de suiker samen met de eidooiers en de bloem in een kommetje, dit klopt je los
– Zodra de melk kookt giet je ongeveer een derde ervan bij de eidooiers, goed mengen. Giet dit bij de melk in het pannetje
– Blijf roeren in de pan en laat het 5 minuten zachtjes koken
– Giet de banketbakkersroom op een plat bord, dek af met een stukje keukenfolie en zet in de koelkast om af te koelen.
Tijd voor samenstellen!
– Warm de oven voor op 180 graden
– Vet de vlaaivorm in
– Rol het deeg uit, ongeveer 4 millimeter dik, en bekleed de vlaaivorm ermee. De randen haal je er makkelijk af door met een deegroller over de randen te duwen
– Prik de bodem hier en daar in met een vork
– Verdeel de banketbakkersroom over de bodem
– Verdeel hier de halve abrikozen uit blik over
– Bak ongeveer 30 minuten in de oven

Wanneer je de abrikozenvlaai iets meer wil laten glimmen strijk je net voor het serveren wat van de siroop uit het blikje over de abrikozen. Ik heb de vlaai nog afgewerkt met doorzichtige sterren en sterren van witte chocolade en zilveren glittertjes. De doorzichtige sterren zijn gemaakt van de siroop uit het blikje abrikozen, iets verdund met water, dat ikheb op laten stijven met behulp van agar agar. Voeg daarvoor 1 gram agar agar poeder toe aan zo’n 100 milliliter vocht en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het uit en giet je de vloeistof op een plat bord. Wanneer het is opgesteven kun je er met een koekjesvorm figuurtjes uitsteken. Ziet er meteen feestelijk uit!

The following two tabs change content below.
Karin de Zwaan startte haar eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Ze is dus niet alleen handig met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van Karin op verschillende sites, waaronder dutchcowgirls.nl en ondergewaardeerdeliedjes.nl. Karin werkt als boekmarketeer bij Managementboek.nl. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

1 thought on “Feestelijke abrikozenvlaai”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.