Soms heb je zin in een bepaalde smaak, maar net even anders. Zo had ik pas spinazie én feta in huis gehaald voor een salade maar had ik eigenlijk meer zin in een hartige taart. Op Pinterest zoeken leverde snel verschillende resultaten op waaronder deze. Ik vertaalde het recept en paste het een beetje aan en voilá we hadden een nieuwe topper in huis.
Wat deze taart echt heerlijk maakt zijn de tomaatjes bovenop, ze worden als het ware geroosterd en een beetje gedroogd zo bovenop de taart. Dat maakt ze heerlijk zoetig en dát gaat perfect samen met de spinazie. En naast de tomaatjes is het vooral de luchtigheid die je krijgt door de toevoeging van het bakpoeder die deze hartige taart net even anders maakt.
De ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, kleingesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
- 250 gram verse spinazie, gewassen en grof gehakt
- Zout en peper
- 4 eieren
- 250 ml melk
- 100 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 200 gram feta
- 1 eetlepel gehakte verse tijm (ok uit een potje mag als alternatief)
- Een half emmertje gehalveerde kleine tomaatjes (zoveel als je op de bovenkant kan proppen)
De stappen
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Vet een hartige taartvorm goed in.
- Fruit de ui in een koekenpan tot hij zacht is. Voeg dan de knoflook toe en fruit ook deze even aan.
- Gooi de spinazie in deze pan en laat slinken tot het meeste vocht eruit is. Als de spinazie niet in een keer in de pan past boeg dan steeds een handje toe. Maak op smaak met zout en peper.
- Meng de eieren, de melk, het bloem en het bakpoeder in een mengkom goed door elkaar. Verkruimel de feta hier doorheen en voeg de tijm toe samen met nog een beetje peper en zout.
- Roer de spinazie door het mengsel en giet in de taartvorm.
- Bedek met de halve tomaten, zorg dat ze bovenop het mengsel blijven liggen en lag ze met de snijkant naar boven.
- Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Warm is deze vegetarische taart het allerlekkerst. Restjes kun je de volgende dag ook koud nog prima eten
De variatie: pittige courgette
Vervang de spinazie door twee kleine courgettes. Snij deze in de lengte in kwarten en snij dan de zaadlijst eruit. Dit maakt de courgette minder bitter en het scheelt veel vocht. Vervang de tijm door een eetlepel verse rozemarijn en een eetlepel gedroogde chilivlokken of een gehakt pepertje. als je voor het gehakte pepertje gaat bak deze dan even mee met de courgette.
Oh ja de courgette kreeg ik vers uit de moestuin van Natasja Oosterloo.
Bekijk ook haar blog vol verhalen >
Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023
Dat ziet er lekker uit!
Hoe groot is de taartvorm die je voor deze hebt gebruik?
22 cm. Goede vraag!
Hmmm, hij ziet er heerlijk uit. En ideaal dat er geen korst aan zit, want ik houd niet zo van korsten.