Een taart met bier en chocolade, dat is wat voor een mannenverjaardag! In dit recept helpt de Guinness heel goed om de chocoladecake meer diepgang te geven én voor een heel luchtig geheel. Iets met gist en rijzen… ik voeg ook het recept bij voor een roomkaastopping. Die helpt de taart iets minder zoet te maken. Want… dit recept begint met een Guinness, een heel pakje boter én 400 gram suiker. Kleine stukjes serveren ?
Voordat je deze taart gaat maken: neem de tijd. Je kunt de roomkaasglazuur er pas op doen als de cake helemaal is afgekoeld. Anders smelt de glazuur. Als ik deze taart maak voor een verjaardag, maak ik de cake een dag van te voren en het glazuur op de dag zelf.
Nog een tip waar ik mijzelf steeds in vergis: pak niet een klein steelpannetje, maar een redelijk flinke pan. Een waar je de aardappels in zou koken.
De ingrediënten voor de Guinness taart
- 250 ml Guinness bier
- 250 gram roomboter
- 80 gram cacao
- 400 gram suiker
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 140 ml karnemelk
- 280 gram patenbloem
- 2 theelepels baking soda
- 0,5 theelepel bakpoeder
De stappen voor de Guinness taart
- Warm de oven vast op op 175 graden Celsius en doe bakpapier op de bodem van springvorm (23cm diameter).
- Zet een pan (beetje middenwarm) en giet de Guinness in de pan. Voeg daar het pakje boter aan toe en roer tot de boter gesmolten is. Daarna zet je het vuur uit.
- Voeg de cacao en de suiker toe aan het Guinessmengsel en roer.
- In een kleine mengkom of maatbeker mix je de eieren, vanille-extract en de karnemelk. Voeg dit toe aan het Guinnessmengsel en roer weer goed.
- Zeef het bloem, de baking soda en het bakpoeder boven een grote mengkom.
- Voeg het Guinnessmengsel toe en klopt met een elektrische handmixer tot een homogeen beslag. Natuurlijk kun je een een keukenmachine gebruiken.
- Giet het beslag in de cakevorm en bak in ongeveer 50 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker of breinaald in de prikken, als deze er weer schoon uitkomt is de cake gaar.
- Laat helemaal afkoelen.
Ingrediënten voor de roomkaasglazuur
- 50 gram zachte roomboter
- 300 gram poedersuiker
- 125 gram roomkaas (Philadelphia of Monchou)
- eventueel: cacao en aardbeien om te versieren
Stappen voor de roomkaasglazuur
- Mix de zachte boter met de poedersuiker met een elektrische handmixer of keukenmachine. Doe dit tot je geen klontjes boter meer ziet.
- Voeg de roomkaas toe en klop nu wat harder. Blijf kloppen tot het glazuur enigszins luchtig is.
- Verdeel het glazuur in een dunne laag over de boven- en zijkant van de taart met een spatel. Óf smeer in een wat dikkere laag alleen over de bovenkant van de taart met de bolle kant van een lepel.
- Eventueel: zeef een eetlepel cacao over de taart en versier met halve aardbeien.
Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023