Zelf een tricot-slen draagdoek maken

Wat heb ik een plezier gehad van mijn draagdoek toen onze zoon nog een baby was. Lekker tegen mama aan viel hij altijd en overal wel in slaap. En ik zat niet meer vast aan op de bank zitten met mijn kleintje op schoot. Onderstaande blogpost schreef ik in januari 2014 op mijn oude blog. Maar voor Maak het Vrolijk is het natuurlijk een meer dan passende blog. Onderin vind je een paar handige links om zelf aan de slag te gaan.

img_8706

11-01-2014 Workshop draagdoek maken

Even terug kwam Carlijn met het idee om samen een workshop draagdoek maken te volgen, bij Huszár. Een goed idee, want ik wil ons kleintje straks graag gaan dragen. En wat blijkt: het is helemaal niet moeilijk! Vijf meter stof en een schaar zijn voldoende, knip de juiste vorm erin en klaar. Een tricot-slen (want van tricot) is perfect voor babies en lekker zacht.

Het knopen moet je wel even onder de knie krijgen en alleen daarom is de workshop al goud waard, hoe handig om het onder toeziend oog te kunnen oefenen. En een live-demonstratie is toch echt handiger dan een YouTube video.

Er was keus uit heel veel stofjes in allerlei kleuren en diktes om een mooie eigen draagdoek van te maken. Zo’n tafel met stofjes, daar word je gewoon hebberig van! Om goed te kunnen knopen is het handig om het midden van je doek te markeren, aldus Marieke. Dus daar maakte we een applicatie voor. Toen ik het groenige stofje met dunne onregelmatige streepjes zag zag ik meteen voor me hoe perfect een vosje daar bij zou passen. Het plaatje stond nog op mijn telefoon, natekenen en aan de slag dus. Op deze pagina zie je het resultaat. Let op dat je applicatie op een zichtbare plek zet: op de bovenste helft van de stof op de middenvouw als je de stof in de lengte op zou vouwen.

Update 05-01-2017: tips om direct aan de  slag te gaan

Als uitgangspunt neem je een stuk rekbare tricot van 5,5m kang en 70 cm breed. Als je dus een lap stof koopt van 5,5m en 140cm breed (de standaard stofbreedte) kun je het in de lente doorknippen. Let vooral op dat je een niet te dunne tricot neemt van 100%katoen die wel rekt maar niet te veel. Vervolgens vouw je de lap dubbel in zowel de lengte als de breedte. Je hebt dan dus vier lagen op elkaar liggen. Nu knip je de uiteinden wat smaller (door alle vier de lagen heen) zoals op de tekening hieronder. Een markering voor het midden erop. En dat is het!

Draagdoek knippen

Hier een handige tutorial voor de aplicatietechniek (blanket stich of festonsteek):

Hier een YouTube video van Kim van webshop Babybij om te leren knopen:

Vos applicatie

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.