Calissons zijn heel mooi en ontzettend verfijn, echt Frans. Het lijken een soort koekjes, maar eigenlijk zijn het meer snoepjes. De basis is een amandel- en fruitpasta en daarmee heeft het wat weg van marsepein. Toen ik ze eens proefde wilde ik ze zeker zelf een keer maken.
Ik kwam erachter dat er behoorlijk ingrediënten in gaan die niet zo makkelijk te verkrijgen zijn. Gedroogde meloen bijvoorbeeld. Dit is de meest simpele om calissons te maken. Niet traditioneel maar wel heerlijk! Het belangrijkste voordeel van deze variant is dat je weinig vreemde of moeilijk verkrijgbare ingrediënten nodig hebt. En het is een stuk minder bewerkelijk dan de meer traditionele versie.
Ingrediënten
- 125 gram sinaasappeljam
- 125 gram abrikozenjam
- 300 gram amandelmeel of fijngemalen amandelen zonder vlies
- 15 ml oranjebloesemwater of rozenwater
- 200 + 150 gram poedersuiker
- 1 eiwit
- Eventueel kleurstof
Stappen
- Gebruik een steelpan en meng daarin beide jams tot een glad geheel.
- Voeg het amandelmeel, het oranjebloesemwater en 200 gram poedersuiker toe en schep om.
- Plaats de steelpan op een laag vuur en verwarm de amandelpasta zo 7 minuten. Blijf het ondertussen omscheppen. De amandelpasta droogt zo wat in.
- Leg het snoeppapier met de geribbelde kant naar beneden op bakpapier.
- Leg een deel van de amandelpasta op het snoeppapier en rol uit tot een dikte van 7 mm. Doe dit voor alle snoeppapier.
- Laat de plakken amandelpasta 30 minuten rusten.
- Leg nu een schone theedoek op het aanrecht en leg de plakken hierop met de amandelpasta naar beneden. Nu kun je de vormpjes uitsnijden of uitsteken. Traditioneel is de calisson een puntige ovaal of een ruit. De uitgestoken vormpjes leg je op een bakplaat of grote schaal.
- Glazuur: meng het eiwit met 150 gram poedersuiker en eventueel wat kleurstof. Klop dit stevig met een garde tot je een dik en plakkerig glazuur hebt.
- Bestrijk elke calisson met wat glazuur.
- Laat de calissons nu een nacht drogen of plaats ze 5 minuten in de oven op 120 graden om te drogen. Laat ze dan helemaal afkoelen.
Je kan het jezelf makkelijker maken door een groot vel ouwel (denk aan A4 formaat) te gebruiken in plaats van de losse snoeppapiertjes. Echter omdat dat wat lastiger verkrijgbaar is heb ik zelf snoeppapier gebruikt.
Oo de foto zie je twee soorten calissons. Dit recept is voor de roze calissons en maakte ik met rozenwater.


Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023