Voorlezen aan baby’s en peuters

Wij zijn in ons huis echt niet altijd aan het knutselen of aan het bouwen. Ook wij hebben af en toe rust nodig en die vullen we graag in met lezen. Ook voor onze peuter (nu 22 maanden). Hij is nogal een rondrenner en beweegt graag, even zitten met een boekje is een van de manieren om hem rustig te krijgen of te houden. Dus krijgt hij s’ochtends vaak eerst een boekje om zelf in bed te lezen (geeft mij mooi de tijd mijzelf aan te kleden). En tijdens de dag gaan wemeestal wel even in onze bieb zitten met een boekje. Met rust blijven we allemaal gezelliger. Zie ook de blog over yoga.

Waarom is dat voorlezen toch zo belangrijk?

Samen lezen is niet alleen een fijne manier om samen bezig te zijn het is ook heel erg goed voor de ontwikkeling. Al tijdens de babytijd zelfs al weten veel mensen dat niet. Daarom is BoekStart er voor baby’s: het eerste jaar kan elke baby gratis lid worden van de bibliotheek en daarbij krijg je ook twee boekjes die je echt thuis mag houden. BoekStart zorgt ervoor dat ouders zich meer bewust zijn van het goede van voorlezen. Al voor baby’s stimuleert voorlezen de taal- en spraakontwikkeling en verhoogt het de concentratie. Bij grotere kindjes merk je dat ook echt. Als we nu samen lezen zijn we veel bezig alles wat we in het boekje zien aan te wijzen en te benoemen. Het verhaaltje zelf is eigenlijk ondergeschikt nu. Terwijl als baby dat rustig luisteren juist het belangrijkste leek. Nu denk je misschien, ja maar ik praat toch al heel veel tegen/met mijn kind. Klopt, ik ook. Maar wat blijkt uit allerlei onderzoek tijdens het voorlezen gebruiken ouders complexere taal en andere woorden dan tijdens het spelen. En daar leren kinderen van. Het gebeurt hier regelmatig dat ik juist tijdens dat aanwijzen van dingen in boekjes hoor dat er weer een nieuw woordje is geleerd. Een waarvan ik niet wist dat die al in het assortiment zat. Je weet nooit wanneer een kind een woord voor het eerst gaat gebruiken. Ze begrijpen het immers al eerder dan ze het gebruiken. De passieve woordenschat is groter dan de actieve woordenschat. En nog een belangrijk voordeel van vroeg starten met voorlezen en dit doorzetten in de peutertijd: kinderen die voorgelezen worden ontwikkelen ook een grotere interesse in lezen en dat vergroot de kans dat ze zelf actieve lezers worden. Zelfs tijdens de baby-/peuterleeftijd wordt dit effect al gemerkt. Doordat ouders merken dat hun baby positief reageert op voorlezen gaan ze ook meer voorlezen en als het kindje ouder wordt zal het er ook vaker om vragen.

Wat lees je dan voor?

Voor baby’s zijn de zachte stoffen boekjes erg aantrekkelijk omdat ze daar ook zelf mee kunnen spelen, naast het samen lezen. Ook boekjes met felle contrasten in de afbeeldingen werken goed. Het verhaaltje erbij mag simpel zijn, kleine rijmpjes over beestjes bijvoorbeeld.

Voor peuters hebben wij de volgende favorieten:

 Lees ook het blogje van Linda op mamaliefde.nl met praktische tips voor het voorlezen > 
Voor dit blog gebruikte ik de website van BoekStart en het onderzoek ‘BoekStart maakt baby’s slimmer‘ van Stichting Lezen (verschenen bij de uitgeverij waar ik werk).
Het boekje op de foto kreeg ik van uitgeverij Deltas.
‘Samen tellen met Pino’ lijkt niet meer te koop.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.