Moesbalkon: voorbereiden, tuinboek en munt stekken

De zon schijnt en sinds dit weekend voel je het voorjaar. Wij maken weer een moesbalkon dit balkonseizoen. De eerste stappen zijn nu gezet.

Potten en bakken

Een moesbalkon kan niet zonder potten en bakken. Wij hebben twee grote bakken die samen een vierkante meter zijn. Deze vormen de basis en ik kan er veel kanten mee op. Doorgaans gebruiken we een van deze bakken voor erwten en de andere voor van alles en nog wat. Erwten worden al vroeg in het seizoen geoogst. Dus als we die geruimd hebben gaat er daarna vaak wat snel in diezelfde bak: rucola of spinazie bijvoorbeeld.

Naast deze grote bakken hebben we een flink aantal potten waarin we aan de slag kunnen. Een deel daarvan heeft wat vaste planten:

 • 2 x lavendel
 • 1 lange bak met rozemarijn en tijm
 • Nog en pot tijm
 • Salie
 • Citroenmelisse
 • 2 x munt
 • Nieuw: vijg (stek gekregen van mijn collega)
 • Nieuw: blauwe bes
 • Nieuw: rode bes

Daarnaast zijn ook de bosaardbeien weer opgekomen. We hadden ook al een paar jaar een maggiplant (lavas) maar waar die gebleven is weet ik niet. Misschien wel per ongeluk geruimd.

Tuinboek

Vorig jaar schreef ik op een los blaadje wanneer ik wat moest zaaien, of dat binnen voozaaien was of meteen buiten. Dat blaadje daar bleef natuurlijk niet veel van over. Dit jaar ga ik een tuinboek maken en bijhouden. Een boek met genoeg ruimte om een paar jaar mee te gaan. Ik ben begonnen met het maken van tabellen. Zaaitabellen. Daarin staat van al het zaaigoed dat we hebben voor ons moesbalkon het volgende:

 • Naam
 • Welke maand moet je zaaien
 • Zaai je binnen voor of zaai je in de volle grond (bij een moesbalkon is dat een bak)
 • Wanneer mag het plantje naar buiten
 • In welke maand kun je oogsten

Ook heb ik voor elke groentesoort een vakje aan het eind open gelaten voor opmerkingen over water geven en dergelijke.

Naast de tabellen heb ik ook een zaaiplan voor 2016 gemaakt. Met een schematische plattegrond van ons balkon als startpunt. Op deze plattegrond vind je elke pot en bak die we op ons balkon hebben staan. In de plattegrond heb ik de vaste planten aangegeven. Daarmee wordt meteen duidelijk welke bakken je leeg hebt om te zaaien. Dan kijk je wat je direct buiten kunt zaaien en reserveer je plekken voor de groentes en kruiden die je binnen voorzaait. Ik heb bewust niet voor elke plekje een bestemming bedacht omdat ik het leuk vindt om ook wat van de AH moestuintjes uit te proberen. En welke we krijgen, weten we natuurlijk nog niet.

Het tuinboek dat ik gebruik is een dummy vanuit de uitgeverij waar ik werk. Het is tegen A4 aan en daarmee een mooie maat om zowel liggend als staand te gebruiken. Als je nog een boek wilt kopen om als tuinboek te gebruiken zou ik een ongelinieerd A4 notitieboek aanraden.

Tussen de aantekeningen door heb ik gezellig wat zitten tekenen. 

Voorbereiden

Gewapend met twee zakken nieuwe aarde heb ik dit weekend een hoop voorbereidend werk kunnen doen. Uit de oude aarde hebben we wat oude wortels gehaald die achter waren gebleven. Waar nodig hebben we wat mos weggehaald en we hebben nog wat takken weg kunnen knippen. De citroenmelisse liep aan de onderkant weer flink uit dus de takken heb ik flink gesnoeid. Nu ik wat informatie lees over het snoeien denk ik dat ik misschien wat te enthousiast ben geweest. Maar er zit al lekker veel nieuw groen en dat heb ik laten zitten. Naast het fatsoeneren van de vaste bakken hebben we ook de overige bakken flink omgeploegd, aarde aangevuld en bemest.

Munt stekken

De bakken met munt waren behoorlijk volgegroeid, munt woekert nogal. Om de munt weer ruimte te geven heb ik hem gestekt in een nieuwe pot. Ik heb eerst de oude planten uit de bakken gehaald. Daarna heb ik langs de zijkant want opkomende plantjes met wortels uit de potten kunnen halen. Deze heb in een nieuwe pot met verse aarde weer geplant. Een paar jaar terug heb ik dit ook gedaan om van een pot munt twee potten munt te maken. Dat ging echt heel makkelijk.

Huidige stand moesbalkon

Hieronder vind je wat foto’s van de huidige staat van ons balkon. Een beetje kaal nog, maar wacht maar!

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

4 thoughts on “Moesbalkon: voorbereiden, tuinboek en munt stekken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.