Klei met een geurtje, om zelf te maken

Eerder maakte ik al onze eigen ‘play dough’ klei. Ondanks dat deze batch het nog prima doet maakte ik wat nieuwe klei. Om de kleurtjes uit te breiden en om een nieuw element toe te voegen.

Ik maakte roze klei met glitters en vanillegeur door aan het originel recept rode kleurstof, wat rode glitters en twee theelepels vloeibare vanille extract. Vanille extract kun je trouwens ook heel makkelijk zelf maken, kijk maar een naar dit recept op stoca.nl van mij vriendin Carlijn Stoof.

Daarnaast maakten we bruine klei met pepernotengeur door aan het originele recept een eetlepel koekkruiden toe te voegen. Dit zorgt meteen voor de kleur.

Het kleirecept dat ik eerder deelde is eigenlijk wat groot voor een kleur. En met het toevoegen van de extra’s is het handiger om gewoon vanaf de start een half recept te maken. Dan heb je nog meer klei dan er in een normaal potje Play dough zit. Vandaar dat ik het recept hieronder heb aangepast:

Klei ingrediënten

 • 130 gram bloem
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 55 gram zout
 • 1 eetlepels ‘Cream of tartar’ (zie hier voor wat uitleg)
 • Maximaal 175 milliliter kokend water
 • Optioneel: kleurstof voor voedsel, geur in de vorm van kruiden

 

Klei maken

 • Meng de bloem, het zout, de ‘Cream of tartar’ en de olie in een grote mengkom. Voeg ook eventuele extra’s (behalve kleurstof) hieraan toe.
 • Voeg de kleurstof toe aan het hete water.
 • Voeg het het hete water in stapjes toe aan het droge mengsel, roer continu tot er een plakkerig homogeen deeg ontstaan.
 • Laat het deeg afkoelen.
 • Kneed het deeg goed door tot het helemaal niet meer plakkerig is. Dit is het belangrijkste deel van het proces dus neem er de tijd voor. Mocht het echt plakkerig blijven dan zit er te veel water in de klei, voeg dan gewoon wat bloem toe en kneed verder door.

Spelen maar

Wij hebben de laatste keren heerlijk met de klei gespeeld in combinatie met een deegroller en koekjesuitstekers. Veel plezier!

Op de onderste foto zie je trouwens dat we een deel van de vorige batch klei inmiddels gemengd hebben. Van blauw en geel naar groene klei.

image image image image

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.