Jongenstrui met een fijne kraag

Jongenskleding naaien lijkt vaak wat saaier dan meisjeskleding maken. Er zijn zo veel leuke patronen voor jurkjes te vinden! Daar kan ik echt best wel jaloers op worden…. Maar er is hoop. In jongenskleding kun je je behoorlijk uitleven in het opleuken en aanpassen van basispatronen.

Jongenstrui naaien

Voor het naaien van deze jongenstrui heb ik een heel erg basispatroon van trui uit de Knippie gebruikt. Sweaters 23 uit nr. 1 van 2015 om precies te zijn. Het patroon staat helaas niet online. Maar je zou dit gratis basispatroon kunnen gebruiken: http://en.nosh.fi/category/615/ (niet door mij getest trouwens)

En nu ik toch aan het linken ben. Dat patroontje vond ik via de Facebookgroep Gratis naaipatronen. Een handige groep om je voor aan te melden wanneer je op zoek bent naar gratis patronen en naaitips. Zet wel de meldingen uit, want het is een vrij actieve groep.

Goed, wat deed ik met dat basispatroon? Ik knipte het patroondeel voor de mouwen door en knipte de bovenste helft uit een donkerblauwe stof. Die mouwen in twee kleuren zorgen lekker voor een beetje contrast. Daarna wilde ik nog twee dingen: een kraag en het blauw ergens terug laten komen. Hoppa, combineer die twee dingen en je krijgt het resultaat dat je op de trui ziet. Daarna voegde ik nog boord toe aan de onderkant en klaar!

Ondertussen zoek ik me suf naar een linkje om te kunnen delen hoe je zo’n kraag maakt. Maar ik kan het niet vinden. Hieronder mijn schets:

img_0836

Dit patroondeel (denk aan de stofvouw) knip je twee keer uit, een keer in de gewone stof (met de beestjes) en een keer in de contrastkkleur (donkerblauw). Zet een knipje in de stof bij de markering. Aan de bolle kant hou je 1 cm naadwaarde aan, aan de rechte onderkant 2 cm. Nu leg je de stoffen met de goede kanten op elkaar en naai je de kraag aan de bolle kant dicht. Keren en dan aan de rechte als elke andere kraag of boord aan de halsopening zetten. De knipjes die je hebt gezet moeten hierbij op de schoudernaden komen.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, misschien kan ik een volgende keer wat foto’s maken tijdens het maken.

Gelukkig heb ik de stof wel online kunnen vinden. En wel hier bij Stoffenhuis Anja.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

3 thoughts on “Jongenstrui met een fijne kraag”

  1. Ik kom dit nu net op pinterest tegen, ziet er echt leuk uit! Rond dezelfde tijd heb ik met deze zelfde stof een bijne zelfde model gemaakt! Heel toevallig want dat kom je niet vaak tegen. Ik bewaar hem voor mijn 2de zoontje voor straks.
    Mijn patroontje kwam uit een toen nieuwe b*trendy en heel toevallig het patroontje hergebruikt vorige maand. Ik had toen niet gecombineerd met een andere stof want ik was nog niet zo goed in naaien.
    Echt leuk om te zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.