Plat heuptasje om zelf te naaien

Heuptasjes zijn ideaal voor festivals. Het zijn vaak dagen waarbij je de hele dag op pad bent, waarbij je liever geen tas meeneemt maar je toch wat spullen bij je wilt kunnen dragen. Bijvoorbeeld je telefoon, je portemonnee, een regenponcho en/of zonnebrand, je programmaboekje en wellicht een drinkzakje voor water. Ik gebruik al jaren een tasje van Huisteil en wilde wel wat meer variatie in printjes. Echter dit model verkopen ze niet meer… Een goede reden om zelf aan de slag te gaan. Mijn versie zag je al even voorbij komen in deze Lowlandsblog. Een van de fijne dingen van een plat heuptasje vind ik dat je het zakje zowel op je buik als meer aan de zijkant van je lichaam kan dragen. Ik draai het meestal naar voren als ik er iets uit wil pakken en draai het aan de zijkant als ik lekker wil dansen. Je kunt het natuurlijk ook onder je t-shirt dragen of over een jurkje.

Heuptasje maken

Ik trok het bestaande tasje over op patroonpapier, waarbij ik het zakje iets groter maakte. Hieronder vind je een paar foto’s op basis daarvan moet je zelf een variatie kunnen tekenen. Hou aan dat de band jouw tailleomtrek plus tien centimeter moet zijn en hou bij het uitknippen rondom 1cm aan voor de naden. Knip het patroon uit dubbele stof zodat je twee gespiegelde stofdelen hebt. Het naaien gaat als volgt:

  • De bovenrand van het gedeelte waar de zak komt werk je af met een stuk lint dat aan beide kanten drie centimeter langer is dan de zakopening die je wilt hebben.
  • Naai het lint op de stofdelen. Dit doe je voor beide stofdelen apart. Leg het lint op de mooie kant van de stof tegen de bovenrand aan. Stik vast met een enkele steek.
  • Leg de stofdelen met de mooie kanten op elkaar en stik rondom op een centimeter van de rand vast. Laat daarbij het gedeelte waar je het lint gestikt hebt open.
  • Keer het hele tasje vervolgens met de goede kant naar buiten. Zorg hierbij dat ook het lint aan de binnenkant van het tasje komt te zitten.
  • Om het geheel mooi strak te krijgen kun je de naden nu het beste even strijken.
  • Naai bij beide kanten van de opening het lint vast op het stof (door het door te stikken).
  • Naai rondom de stofdelen op elkaar op iets minder dan een centimeter van de rand. Dit keer stik je ook de uiteinden (drie centimeter aan elke kant) van het lint mee vast.
  • Pas het tasje even om en bepaal waar je de knoopsgaten en de knopen wilt hebben. Maak deze. Je kunt natuurlijk ook drukkers gebruiken.
  • Eventueel kun je nog een onderverdeling maken in het heuptasje door het verticaal door te stikken. Ik deed dat op een telefoonbreedte afstand vanaf de rechte kant zodat ik een apart vakje kreeg voor mijn telefoon.
  • Eventueel kun je ook nog een knoop- of drukkersluiting aan de bovenkant van het vak maken zodat het afsluitbaar is.

Heuptasje naaien

Plat heuptasje naaien

Festival heuptas

Festival heuptasje

Deze laatste foto is gemaakt door Suus.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.