Flapjesboeken plakken

Woensdag start de kinderboekenweek. Fijn, want als mama én als boekenvakker (iemand die in het boekenvak werkt) word ik blij van (kinder)boeken. We lezen elke avond voor, en lezen ook samen in allerlei aanwijsboeken. Echter, van kapotte boeken kan ik flink balen. Helaas kan het met flapjesboeken en een peuter die soms net te enthousiast kan het niet altijd goed gaan. Gelukkig heb ik nu uitgevonden hoe ik dit op kan lossen, met boekbindlijm. Bij deze mijn how-to: flapjesboeken plakken.

Boekbindlijm is eigenlijk hetzelfde als houtlijm, maar is dunner aangemaakt. Het is PVA-lijm, en op waterbasis. Het fijne van deze lijm is dat het doorzichtig opdroogt. Ik kocht mijn potje bij de pipoos: boekbindlijm. Ze hebben daar flesjes met een dop of potjes. Het fijne aan een pot is dat je de lijm met een kwastje mooi op kan brengen.

Stap 1: voorbereiden

De eerste stap is het klaarleggen van het boekje, het afgescheurde flapje, de pot lijm, een kwastje, een onderlegvel (gewoon een velletje (oud) papier) en een kunststof insteekhoes. Zorg dat het potje lijm alvast open staat.

flapjesboek-konijn

Stap 2: smeren

Leg het afgescheurde flapje op het onderlegvel. Met de kant waar het gescheurd is naar boven. Dat zal de onderkant van het flapje zijn. Goed opletten want tegenwoordig zijn veel flapjes in flapjesboeken aan twee kanten bedrukt. Smeer vervolgens het vast te lijmen vlak in met lijm. Ga hierbij nooit verder dan de vouwlijn! Anders kun je het flapje nooit meer openen.

boeklijm-2

Stap 3: plakken

Nu gaan we het flapjesboek plakken. Hiervoor leg je het flapje voorzichtig en precies weer op zijn plaats. Veel van de flapjesboeken hebben tegenwoordig geen los opgeplakte flapjes mer, maar flapjes die uit een extra laag komen. Dat is mooi want hiermee kun je het losgeraakte flapje zo weer in zijn eigen vakje terugleggen.

boeklijm-1

Stap 4: drogen

Deze laatste stap is belangrijk om de reparatie definitief te maken. De lijm moet drogen en het lijmvlak moet zo goed mogelijk gelijmd worden. Het flapje zit dicht. Nu leg je op de pagina waar het flapje zit een kunststof insteekhoes. De boekbindlijm zal hier niet goed op hechten. Doe het boek dicht, met de insteekhoes nog tussen de pagina’s. Leg nu wat zwaars (een ander boek werkt prima) op het gelijmde flapjesboek en laat het geheel zo een nachtje drogen. Het boek is nu weer klaar voor gebruik!

 

flapjesboek-geplakt-2 drogen-flapjesboek-2 drogen-flapjesboek-1woordenboek-voertuigen-2

Konijn wil slapen

Het boekje dat je in de how-to ziet is: Konijn wil slapen. Wij kregen het van onze buurvrouw, die niet kon weten dat juist Nijn de favoriete knuffel is van ons mannetje. Perfect cadeautje dus en het wordt heel vaak voorgelezen! Konijn wil slapen koop je bijvoorbeeld via bol.com.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

1 thought on “Flapjesboeken plakken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.