Darth Vader applicatie op een T-shirt

Als kinderen groter worden komt er een moment dat ze een mening hebben over de kleren die ze aandoen. En dus ook over wat mama naait. Dit keer stond een Star Wars Darth Vader T-shirt op het wensenlijstje van mijn zoon. We hadden al in de winkel gekeken, maar konden niets naar onze gading vinden. Ik zei: ‘Weet je, ik kan het zelf wel maken. Ik gebruik zwarte stof en dan maak ik een Darth Vader applicatie.’

Het was een beetje een Pippi Langkous uitspraak, want eerlijk gezegd had ik nog niet eerder op deze manier een grote applicatie gemaakt. Een simpele ster op een baby-shirt en met vilt een vosje op de eerste draagdoek. maar een Darth Vader, nee dat niet.

Voor het maken van een applicatie heb je nodig: tekenpapier, patroonpapier, stof, vlieseline en natuurlijk een kledingstuk of patroondeel waar je de applicatie op vast wilt naaien.

Stap 1: Zoek een geschikte afbeelding. Een geschikte afbeelding voor een applicatie is er een die uit vlakken bestaat, met niet al te ingewikkeld bochtenwerk in de randen. Een goede zoekopdracht in Pinterest helpt. Ik had twee afbeeldingen: een masker dat ik met name gebruikte voor de verhoudingen. En een plaatje met de simpele vlakken. Op basis van deze twee afbeeldingen heb ik zelf een nieuwe tekening gemaakt voor de applicatie. Maar je kan ook een bestaande afbeelding op het juiste formaat printen.

Stap 2: Neem de afbeelding over op patroonpapier.

Stap 3: Knip een rechthoekig stuk stof af van de stof waar je de applicatie van wil maken. Voor deze Darth Vader applicatie was dat een zwarte tricot. Het stuk moet ruim groot genoeg zijn om de applicatie uit te knippen. Verstevig het stuk met vlieseline.

Stap 4: Speld het patroonpapier met de afbeelding op de verstevigde stof. Als de applicatie uit meerdere stukken bestaat, zorg dan dat elk onderdeel is vastgespeld. Knip nu de vlakken uit de stof. Ik heb niet mijn beste schaar gebruikt en in een keer het papier en de stof geknipt. Dat is vast niet het allernetst, maar wel makkelijk werken. Je kunt gewoon op de lijnen knippen, je hebt geen extra ruimte nodig. je hebt nu alle onderdelen voor de applicatie.

Stap 5: Speld de uitgeknipte applicatie (zonder het patroonpapier) op het kledingstuk. Het handigste is dit om te doen op een patroondeel (bijvoorbeeld het voorpand) voor je het kledingstuk verder in elkaar zet.

Stap 6: Naai de applicatie op de stof door de randen te volgen met een smalle zigzagsteek met een hele korte steeklengte. Moderne naaimachines hebben hier vaak een standaard steek voor. Als je alle randen van alle delen hebt gehad is de applicatie klaar.

Daarna zet je het kledingstuk verder in elkaar volgens de naaiinstructies. Ik gebruikte weer eens het patroon van de Semper Sweater van Sofilantjes. De variatie die ik maakte is dat ik het voor- en achterpand uit een stuk heb gemaakt. Dus doorlopend op een van de zijnaden. Hierdoor kon ik de applicatie ook deels laten doorlopen over de zijkant. In de andere zij heb ik een inzetstuk met zak gemaakt zoals deze standaard in het Semper Sweater patroon zit.

Als je goed kijkt zie je dat de applicatie hier en daar wat trekt, maar in het dagelijkse gebruik zie je dat eigenlijk niet. Ik wilde ook niet te pietluttig zijn…

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.