IJs maken is een van de vrolijkste dingen om te doen. Het heeft geen nut anders dan dat het lekker is. Puur plezier, en geduld. Het experimenteren met smaken die je niet in de ijssalon koopt is zo leuk! Onlangs kocht ik het boek ‘IJSj&co’ van Aniek Keijsers, een prachtig boek met super ijsrecepten voor zowel schepijs als ijs op een stokje. En dit boek brengt nieuwe ijsinspiratie, voor mij in de vorm van bosvruchtenijs met citroentijm.
Ik begon met gewoon vanille-ijs, omdat ik al tijden geen ijs meer had gemaakt op een custardbasis. Hmmm! IJs op custardbasis maak je door melk, room en suiker te verwarmen – dit mengsel kun je een smaak geven – en dit vervolgens te mengen met eidooiers waarna je het opnieuw verhit. Bij dit opnieuw verhitten zorgt de eidooier ervoor dat het mengsel dikker wordt, een soort vla, dit is de custard. Met het opnieuw verhitten zorg je ook dat de eidooiers garen.
Als tweede probeerde ik het appeltaartijs uit het boek. Hier maak je een custardbasis met wat meer smaak (door bruine suiker te gebruiken) en voeg je daar een appelcompote* aan toe. Hmm wat een smaak! Zeker omdat ik het combineerde in een dessert met appelpizza. De pizza die ik standaard als nagerecht maak als we zelf pizza’s maken. En ja dat kan ook prima op een (zelfgemaakte) Magioni pizzabodem.
En dan blijkt het boek echt uit te dagen zelf nieuwe dingen uit te proberen. Want ja, als je spontaan ijs wil maken (ja die ijsbak van mijn ijsmachine staat standaard in de vriezer) heb je natuurlijk niet altijd de juiste ingrediënten in huis. En zo verandere het blauwebessenjjs met basilicum in bosvruchtenijs met citroentijm. Hieronder het recept!
Ingrediënten
- Bosvruchtenmix:
- 300 gram gemengde bosvruchten uit de diepvries (ik gebruikte een mix van de Lidl met behoorlijk wat aalbessen erin, wat goed past bij de citroensmaak)
- 150 ml water
- 50 gram suiker
- Custardbasis:
- 300 ml melk
- 200 ml slagroom ( Anniek gebruikt hier meer slagroom en minder melk, maar ik had alleen bekertje van 200 ml in huis)
- 75 gram kristalsuiker
- 25 gram vanillesuiker
- snufje zout
- 5 takjes citroentijm
- 4 eidooiers
Stappen bosvruchtenijs
- Breng de bevroren bosvruchten met het water en de suiker aan de kook en laat pruttelen tot een vruchtensaus. Pureer deze. Voor het mooiste resultaat druk je alles door een zeef zodat je geen pitjes in je ijs hebt (ik deed dat niet).
- Doe de melk, room, zout, suiker en vanillesuiker in een steelpannetje en zet op het vuur. Zet het uit als het bijna kookt en voeg dan de takjes citroentijm toe. Laat 20 minuten trekken.
- Klop in een ruime kom de 4 eidooiers los.
- Zeef het melkmengsel en giet het nog lauwe mengsel op de eidooiers. Blijf roeren.
- Giet het complete mengsel terug in de pan en verwarm tot 80 graden celsius.
- Giet het ijsmengsel nu in een brede kom en laat afkoelen (bij voorkeur op ijsblokjes zodat het ei niet verder stolt). Blijf roeren tot het is afgekoeld.
- Plaats het ijsmengsel nu minstens 4 uur, maar liefst langer, in de koelkast. Dek af met plasticfolie
- Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en volg hierbij de instructies van jouw apparaat.
Bij mijn ijsmachine (de Cuisinart De Luxe) vind ik het raadzaam om het gedraaide ijs nog een uur in de vriezer te zetten voor je het opeet. Hoewel dat zachte ijs recht uit de machine ook heerlijk is.
*kan iemand mij uitleggen waarom de spellingschecker van de iPad steeds ‘Apple-computers’ wil maken van ‘appelcompote’?
Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023