Boek: Zin en onzin in de supermarkt

Op dit moment lees ik, onder andere, het boek ‘Zin en onzin in de supermarkt’. Het is geschreven door onderzoeksjournalist Loethe Olthuis, die o.a. voor Volkskrant en Radar+ schrijft. En ondanks dat ik pas zo’n 20% gelezen heb wil ik je dit boek zeker aanraden. Want eten wat goed voor je is, daar worden we blijer van.

“Wat zit er nu eigenlijk in al die zo overtuigend aangeprezen producten? Wat moeten we nu echt kopen en eten, voor onszelf, onze kinderen, het milieu en onze portemonnee?”, lezen we in de flaptekst. En dat is precies wat je van dit boek kan verwachten. Het eerste hoofdstuk gaat over vlees. Wat betekent twee sterren beter leven eigenlijk? Olthuis legt het uit, en geeft hier en daar haar mening. Maar het fijne is dat ze wel van meerdere kanten de zaak bekijkt. Want diervriendelijk vlees is meestal voor het milieu helemaal niet zo goed: een varken dat langer leeft en meer ruimte heeft heeft een hogere milieubelasting. Je krijgt zelf langzaam de vraag of je eigenlijk wel vlees zou moeten eten. De enige manier om diervriendelijker vlees te eten en de milieubelasting te verlagen is minder vlees eten. Dat doen wij al een tijdje, we eten zeker twee keer per week vega en dat lijkt alleen maar meer te worden.

Dan de overige hoofdstukken. Daarin heb ik alleen nog gebladerd en stukjes gelezen. Het is fijn hoe Olthuis in gaat op wat er nu eigenlijk allemaal zit in de producten die we in de supermarkt komen. Wat wil je liever vermijden? Toen ik het binnenkreeg heb ik meteen ‘onze’ pindakaas opgezocht: de 100% pindakaas van AH. Deze wordt goed gekeurd! Yeah! Nou ja, dat verbaasd me niks – ik zocht juist deze pindakaas uit omdat er geen toevoegingen zijn gedaan. In het begin even wennen, maar nu vind ik hem lekkerder dan de ‘normale’ pindakaas. Het was in een periode dat onze peuter bijna alleen maar pindakaas op zijn brood wilde. Tja, laten we dan maar kiezen voor een goede variant. Het is nog steeds zijn favoriete broodbeleg.

1d82db1e-e2fd-48d0-b517-92177e0f39b6

 

 

Wat heb je in huis?

Meer weten over de producten die je in huis hebt? Lees dan ook dit boek óf bezoek het blog dotterde.com van Ronny Kamp. Want hij blogt over supermarktproducten, wat er in zit en of het een beetje door de beugel kan. Bovendien is hij ook de aanstichter van dit blogje. Hij deed een oproep voor een blogruil – schrijf eens over elkaars onderwerp. Ik deed mee. En dit is wat hij deed met creativiteit en Maak het Vrolijk als inspiratie.

Om deze blog af te maken, moet ik dus ook zeker mijn eigen koelkast even induiken. Ronny schreef zelf al een blog over de ketchup zonder suiker van de AH. Deze hebben wij ook net gekocht, dus keek ik er eens opnieuw naar. Waar Ronny de ketchup écht niet lekker vindt, kom ik juist tot de conclusie dat ik dat wel vind. Hij is niet zoet en smaakt misschien meer naar een hartige pastasaus dan echt naar ketchup. Maar hé die zoete ketchup vind ik dan weer echt niet lekker. Mijn lief vindt de ketchup zonder suiker dan weer geen echte ketchup en nam ook eens de minder-suiker variant van Heinz mee. Hieronder zie je wat daar in zit. Meer weten over het potje ketchup zonder toegevoegde suiker? Klik hierboven maar door naar dotterde.com. Olthuis heeft natuurlijk ook wat te zeggen over tomatenketchup, volgens de index verwijst ze er zeven keer naar. Quote: “In tomatenketchup zit een kwart suiker. ‘Gezond’ zou ik het dus niet willen noemen. Maar er zit geen vet in, waardoor de calorieën wel meevallen. Tomatenketchup gold lange tijd als gezond omdat er heel veel van de gezonde stof lycopeen in zit. Lycopeen zit ook in rauwe tomaten, maar kan beter opgenomen worden als de tomaten verhit en geconcentreerd zijn, zoals bij tomatenketchup het geval is. Maar er zit ook volop lycopeen in tomatenpuree en-saus. Volgens nieuwe inzichten wordt lycopeen nog beter opgenomen door je lichaam als je er iets met vet bij eet. Nu eet je tomatenketchup nooit alleen, maar vrijwel altijd samen met vette voedingsmiddelen als friet of hamburgers. Gezond? Dan liever een scheutje olijfolie door je pastasaus.”

721d4f1f-bea4-42f5-bd3d-58950e88e922

1511d7a1-9672-4790-9a53-182ebb701020

Zin en onzin in de supermarkt

Koop je hier bij managementboek.nl (waar ik ook werk, maar deze blog is onafhankelijk geschreven)

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

1 thought on “Boek: Zin en onzin in de supermarkt”

  1. Leuke post Karin. Het was erg leuk om eens te bloggen over het vrolijk maken van mijn dochter.
    Zo’n blogruil bevalt me wel, dit ga ik vast nog eens vaker doen. :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.