Vorige week zaterdag at ik cheesecake in een restaurant, terwijl ik met vriendinnen uit eten was. Op zondag zou ik uitgebreid koken, en mocht mijn vriend het toetje kiezen. Cheesecake moest het worden, want ik had hem een foto gestuurd, en hij vond het jammer dat hij de cheesecake gemist had.
Na even googlen kwam ik toch uit op de website van AH (want ik wist niet dat Karin onlangs een recept gepost had hier). Het recept sprak me aan omdat het zo eenvoudig is. Ik heb het recept nog wat naar smaak aangepast, en op verzoek van mijn vriend de bosvruchtensaus toegevoegd. Deze cheesecake was echt nog lekkerder dan die in het restaurant.
Ingrediënten voor de cheesecake
- 200 gram bastognekoekjes
- 100 gram roomboter
- 1 vanillestokje (of een flinke theelepel vanille extract uit een flesje)
- 600 gram monchou roomkaas
- 2 eetlepels bloem
- 175 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 125 gram creme fraiche
Stappen om de cheesecake te maken
- Verwarm de oven voor op 120 graden.
- Verkruimel de koekjes in de keukenmachine.
- Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
- Doe de boter bij de koekkruimels en meng tot een egale massa.
- Vet de randen en de bodem van een springvorm van 24 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
- Verdeel de koekkruimels over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
- Zet de springvorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
- Voor de vulling: Doe de monchou, bloem, basterdsuiker, eieren en creme fraiche samen met de merg van het vanillestokje, of het vanille extract in de keukenmachine en meng tot een egale massa.
- Schep de vulling in de springvorm en strijk glad.
- Bak de cheesecake in ongeveer 90 minuten gaar.
- Laat de cheesecake in de oven afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zet de cheesecake voor serveren tenminste 4 uur in de koelkast.
Ik had niet zoveel geduld voor de laatste 2 stappen, de taart kwam om 16.30 uur uit de oven en ik wilde hem rond 19.30 uur serveren. Ik heb de taart af laten koelen op het aanrecht, en om het koelen daarna wat te versnellen zelfs even in de vriezer gehad. Waarschijnlijk is de taart daardoor wel wat compacter geworden dan als ik hem netjes in de oven had laten afkoelen, en daarna in de koelkast gezet had.
Ingrediënten voor de bosvruchtensaus
- 300 gram bosvruchten uit de diepvries
- 2 eetlepels suiker
- maizena om te binden
Stappen voor de bosvruchtensaus
- Doe de bevroren vruchten met de suiker in een klein steelpannetje.
- Laat de vruchtjes op laag vuur ontdooien.
- Als de vruchtjes ontdooit zijn kun je het vuur wat hoger zetten, er komt dan aardig wat vocht vrij.
- Kook de vruchtjes tot ze stuk koken.
- Haal de pan van het vuur, en laat even afkoelen.
- Bind de saus met maizena. Ik doe dat door steeds een heel klein beetje maizena in de saus te strooien en dan te roeren, even af te wachten, weer wat bij te strooien enzovoorts, tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Laat de saus verder afkoelen.
- Verdeel de saus over de cheesecake en zet weer in de koelkast.
Eet smakelijk!


Laatste berichten van Ayla Mechielsen (toon alles)
- Ayla’s New York cheesecake met bosvruchtensaus - 17 oktober 2015
- Cacaoballetjes, zónder suiker en zónder gluten - 8 augustus 2015
- Gezonde havermoutcupcakes - 30 juli 2015
Hmm, ik krijg er trek van ;)
Ziet er echt heerlijk uit! Ik ben gek op cheesecake!