A-lijn babyjurk stap-voor-stap

 Een tijdje terug schreef ik een blogpost over hoe leuk en makkelijk het is om een A-lijn babyjurkje te maken. Daarbij verwees ik naar een aantal online tutorials en patronen. leuk natuurlijk maar ik laat het jullie ook graag zélf zien. Bij deze! Ik gebruik hier het patroon uit het Singer naaiboek. De stappen zijn grotendeels gelijk als je een ander patroon wil gebruiken. In het eerdere blogje staat trouwens ook een link naar een gratis patroon.

Deel 1: het patroon overnemen en uitknippen

1. Leg het papier met daarop het patroon voor je neer. Een grote tafel is handig zodat je lekker de ruimte hebt. Kijk goed bij debeschrijving hoeveel patroondelen je nodig hebt en zoek ze allemaal op. Zoek de lijn van de juiste maat en trek deze op het papier over met een viltstift zodat je het goed duidelijk ziet. Als je hetzelfde patroon meerdere keren maakt in verschillende maten gebruik dan steeds een andere kleur. In onderstaande foto heb ik net het blauwe patroon overgenomen.

  
  

2. Leg het patroonpapier met de gladde kant op het patroon en trek de zojuist aangezette lijnen over op het papier. Als je rechte stukken in het patroon hebt, gebruik daar dan de zijkant van het patroonpapier voor. Dat scheelt straks weer met uitknippen.

  

3. Knip de patroondelen uit. En schrijf erop wat welk deel is. Voor een simpel jurkje als dit maakt het niet veel uit, maar als je een groter en ingewikkelder patroon maakt met meerdere delen is het wel zo handig. Schrijf de maat erbij dan kun je dit uitgeknipte patroon bewaren en de volgende keer weer maken.

 

4. Leg de uitgeknipte delen op de stof. De rechte kanten zijn kanten die op een vouw moeten liggen (dat staat normaal op je patroon als ‘stofvouw’). Als je stof koopt zit er altijd al een vouw in. Gebruik die in ieder geval. Met babykledinglijn heb je vaak daarnaast in de breedte van de stof genoeg ruimte om nog een vouw te maken. Zorg dat deze in dezelfde richting is als de eerdere vouw en zorg dat je recht vouwt. Dan valt de stof gelijk in beide delen. En zeker wanneer er een patroon in de stof zit wil je ook dat de richting van het patroon voor het hele jurkje gelijk is.

Zet de delen vast met spelden.

  

5. Knip het patroon uit de stof met de benodigde naadwaarde om het papieren patroon heen. Deze naadwaarde staat meestal in de beschrijving. In dit geval is het één centimeter rondom en gebruik ik het handige hulpmiddel dat mijn oma ooit bij de Margriet naaicursus kreeg. Ik heb even gegoogled maar deze tool kan ik niet meer vinden. Maar de zoommaat van Prym komt op hetzelfde neer. Doordat de veel gebruikte maten voor naadwaarde  zijn afgedrukt kun je makkelijker de naadwaarde aanknippen.

 

6. Naast het voor- en achterpand heb je ook het beleg voor de binnenkant van het jurkje nodig. Hiervoor gebruik je de bovenste helft van het voor- en achterpand. Deze kun je netjes apart uit het patroonpapier knippen. Ik knip het papier ‘gewoon’ door en gebruik het opnieuw. Hier geldt ook weer: voor een simpel patroon als dit kun je dat best doen zonder het overzicht kwijt te raken. Ga je aan de slag met lastigere patronen werk dan écht netjes en knip alle delen uit het papier voor je gaat beginnen. Je weet dan bij het plaatsen van het patroon op het papier zeker dat je alles hebt en uit de stof kan halen.

Plaats de delen ook weer tegen een stofvouw en knip met naadwaarde uit.

  
  

Tip: mocht je van plan zijn het patroon later opnieuw te gebruiken, plak dan met washitape de twee de,en weer aan elkaar. Ik gebruik hier washitape voor omdat je het na een weer makkelijk kan verwijderen.

 

Deel 2: Naaien maar

1. Dit jurkje wil ik versieren met een stuk kant rondom. Deze versiering, naai ik op zowel het voor als achterpand vast voor ik het jurkje in elkaar ga zetten. Nu heb ik daar nog alle ruimte voor en bovendien zijn de randen straks ook netjes weggewerkt in de zijnaden. Let goed op dat de band op beide panden op dezelfde hoogte zit.

  

2. Leg het achterpand met de goede (=voorkant) kant van de stof naar boven voor je neer. Let het voorpand hierbovenop met de achterkant van de stof naar boven. De goede kanten van beide delen liggen dus tegen elkaar. Zorg dat de zijnaden tegen elkaar liggen en dat de oksels goed op elkaar liggen. Mocht de onderkant niet gelijk zijn, dan zie je dat toch niet meer als je de zoom genaaid hebt. Maar als de oksels niet lekker op elkaar zitten, zit straks het hele jurkje niet lekker.

Speld de zijnaden op elkaar vast.

  

3. Naai de zijnaden, van de oksel tot de onderkant, aan elkaar met een rechte steek op de naadwaarde (1cm vanaf de zijkant van de stof). Werk daarna de randen af met een zigzagsteek.

   
 

4. Herhaal stap 1 tot en met 3 voor het beleg.

  

5. Werk zowel het beleg als het jurkje aan de onderkant af met een zigzagsteek.

  
6. Nu gaan we het beleg aan het jurkje vastzetten. Doe dit rustig en kijk goed. Dit is het lastigste deel. Draai het jurkje met de goede kant naar buiten. En laat het beleg met de goede kant naar binnen gekeerd. Trek het beleg over het jurkje. Leg de flappen van zowel de voorkant als de achterkant zo goed mogelijk op elkaar. Ook hier geldt weer zorg dat vooral de okselholten perfect op elkaar liggen. Speld de delen Op elkaar vast.

 
 

7. Naai rondom vast met een rechte steek op de naadwaarde (1cm).

 
 

8. Knip de rand rondom af tot zo’n 0,5 cm vanaf de naad. Knip de hoeken schuin af. En werk de hele rand af met een zigzagsteek.

 
  
 

9. Nu het beleg aan het jurkje vast zit kun je het gaan keren. Hiermee komt het beleg netjes aan de binnenkant van het jurkje te zitten.

  
 
 

10. Naai met een rechte steek de rand op een 0,5 cm van de naad nog eens door. 

 
 

11. Naai de zoom aan de onderkant op 1 cm met een rechte steek.

12. Zet de knopen op het voorpand en voorzie de flappen van het achterpand van knoopsgaten.

Om te zien hoe je knoopsgaten maakt kun je het beste de handleiding van jouw naaimachine bekijken. Knoopsgaten werken namelijk op alle machines anders.

 

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.