Marshmallow & butterscotch op een koek

Het is de tijd van het jaar dat ik mag trakteren (14/01/1982 werd ik geboren). Dat betekent lekker veel bakken. Zoekend naar een recept voor een leuk taartje kwam ik dit recept voor ‘Butterscotch marshmallow bars’ tegen in het kookboek Cake Days van de Hummingbird bakery. Een grote koek waar hele marshmallows in gaan die half smelten. Toen ik het zag vond ik het zo bizar dat ik het wel moest proberen! En met succes, volgens mij werd het lekker gevonden door mijn collega’s. Het is wel echt zwaar met veel suiker en vet. Je kunt ook 20 stukjes snijden in plaats van de aangegeven 10-12 stuks (ok dan wordt het meer een koekje ipv een koek, maar het kan zeker).

Met het schrijven van dit artikel en het vertalen/herschrijven van het recept merkte ik dat ik zelf bij het bakken de suikersoorten wat door elkaar heb gehaald. Als je het recept hieronder volgt moet je dus een wat mooier en strakker resultaat krijgen dan ik kreeg. Ik ga dit gekke recept zeker nog een keer proberen! De smaak? Die lijkt op snickers, maar dan zonder de chocolade en met marshmallows…

Ingrediënten bodem

 • 150 gram bloem
 • 40 gram poedersuiker
 • 120 gram zachte roomboter

Ingrediënten butterscotchlaag

 • 100 gram marshmallows of andere spekjes
 • 210 gram kristalsuiker
 • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 190 gram golden syrup (o.a. te koop bij Albert Heijn en de Marks&Spencer in Amsterdam of Den Haag)
 • 240 milliliter water
 • 70 gram zachte roomboter
 • 60 milliliter slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 60 gram pindakaas met stukjes
 • 40 gram gehakte noten (ik gebruikte amandelen en zoute pinda’s)


De stappen

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Bekleed een bakvorm (van ongeveer 20×30 cm, de vorm waar je ook je brownies in bakt) met bakpapier.
 3. Zeef de bloem en de poedersuiker en meng de boter tot een deeg. Met de messen in de keukenmachine of door het tussen je vingers te kneden met de hand.
 4. Druk dit deeg in de bakvorm uit tot een bodem. Maak langs de randen een opstaande rand van ongeveer 1 cm.
 5. Bak deze bodem in de oven, ongeveer 20 minuten. Tot de randen donker kleuren en het midden gaat maar nog wat bleek is. In de tussentijd maak je de topping.
 6. Doe beiden suikersoorten, de golden syrup en het water in een hapjespan of grote steelpan. En breng op het fornuis aan de kook.
 7. Kook tot 116 graden. Dan bereik je de zachte-bal-fase van de suikerstroop; als je een druppel van de suikerstroop in ijskoud water laat vallen vormt het een zacht balletje.
 8. Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe. Als de boter is opgenomen zet je het pannetje weer op het vuur en breng je het weer aan de kook. Laat 3 minuten rustig doorkoken.
 9. Leg ondertussen de marshmallows verdeeld op de bodem, mat wat ruimte ertussen.
 10. Haal de pan van het vuur en voeg de slagroom, pindakaas en vanillesuiker toe. Roer tot het een geheel is geworden.
 11. Giet de butterscotch over de marshmallows op de koek. Zorg dat de marshmallows volledig bedekt zijn met de butterscotch.
 12. Bestrooi met de gehakte noten en wacht een paar uur of tot de volgende dag.
 13. Snij de koek in 12 kleinere stukken.

Onduidelijkheden? Hier vindt je het hele recept met foto’s, wel in het Engels maar de foto’s zijn best handig.

De koek nadat ik de bovenlaag er net overheen had gegoten:  

   The following two tabs change content below.
   Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

   Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   CommentLuv badge

   Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.