Hartige tomatenvlaai

Soms probeer je wat nieuws, een hartige vlaai bijvoorbeeld. Moet kunnen toch? Het experiment resulteerde in deze tomatenvlaai met een volkorendeeg en een hartige custard.

De eerste versie was me wat te flauw, deze versie is nummer twee en een lekker toevoeging bij bijvoorbeeld een high tea. Ik vind het niet echt een hartige taart als stand-allen voor de avondmaaltijd, misschien wel als onderdeel van een buffet. Je eet de taart overigens koud of lauwwarm.

Ingrediënten bodem

  • 1 zakje gist
  • 200 gram volkomen bloem
  • 100 milliliter melk
  • 1 theelepel zout
  • 1 eidooier
  • 30 gram boter

Ingrediënten hartige custard

  • 250 milliliter melk
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel bloem
  • paar takjes verse tijm (wees niet te zuinig), haal de blaadjes vast van het takje.
  • zout en peper naar smaak

Vulling

  • 2 uien
  • 500 gram kleine tomaten zoals kleine roma-tomaatjes, cherrytomaatjes dat soort werk. Verschillende soorten en kleuren door elkaar geeft het mooiste effect.
  • verse salie (ook hier wees njet te zuinig)
  • peper en zout naar smaak

 

Tomatenvlaai bakken, de stappen

We maken eerst het deeg, dit moet zo’n 30 minuten rijzen, dus vandaar.

  1. Warm de melk iets op zodat deze lauwwarm is.
  2. Meng de gist en de bloem (kan ook in de keukenmachine, net als de volgende stappen).
  3. Voeg hier de eidooier, de melk, de boter en het zout aan toe.
  4. meng met een houten lepel, tot het allemaal aan elkaar plakt en kneed het dan met de hand goed door. Óf meng  met de keukenmachine tot het een bal vormt En kneed deze nog even met de hand door.
  5. Leg de bal in een mengkom en dek af met keukenfolie.
  6. Laat 30 minuten rijzen.
  7. Nu maken we het hartige cUstaritz: breng de melk in een steelpannetje aan de kook.
  8. Intussen doe je de eidooiers en de bloem in een kommetje, dit klopt je los.
  9. Zodra de melk kookt giet je ongeveer een derde ervan bij de eidooiers, goed mengen. Giet dit bij de melk in het pannetje.
  10. Voeg de tijmblaadjes, het zout en de de peper toe.
  11. Blijf roeren in de pan en laat het 5 minuten zachtjes koken.  ondertussen de
  12. Giet de cUstaritz op een plat bord, dek af met een stukje keukenfolie en zet in de koelkast om af te koelen.
  13. Snipper de ui en bak in wat roomboter langzaam lekker zacht.
  14. Tijd voor samenstellen: Warm de oven voor op 180 graden.
  15. Vet de vlaaivorm in.
  16. Rol het deeg uit, ongeveer 4 millimeter dik, en bekleed de vlaaivorm ermee. De randen haal je er makkelijk af door met een deegroller over de randen te duwen.
  17. Prik de bodem hier en daar in met een vork.
  18. Verdeel eerst de gebakken uien en dan de cUstaritz over de bodem.
  19. Halveer de tomaatjes en leg met de snijkant naar boven op de vlaai. Bestrooi met wat zout en peper naar smaak.
  20. Bak ongeveer 30 minuten in de oven tot de custard stevig voelt.
  21. Snij intussen de salie in reepjes. Verdeel over de bovenkant van de vlaai en bak nog een minuut of vijf.

Tomatenvlaai

The following two tabs change content below.
Karin de Zwaan startte haar eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Ze is dus niet alleen handig met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van Karin op verschillende sites, waaronder dutchcowgirls.nl en ondergewaardeerdeliedjes.nl. Karin werkt als boekmarketeer bij Managementboek.nl. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

2 thoughts on “Hartige tomatenvlaai”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.