Spijkerbroek korter maken, met behoud van de orinele zoom

Spijkerbroeken die ik koop zijn regelmatig nog te lang. Met mijn 1.56 is het zelfs bij spijkerbroeken met lengtemaat nog lastig een broek in de goede lengte te vinden. Maar niet alleen voor mij het lastig. Ook de broeken van mijn man zijn áltijd te lang. De broekenmakers denken blijkbaar dat als je breed bent je automatisch ook benen van twee meter hebt…

… maar niet getreurd, ik trek mijn naaimachine uit de kast en maak die broek wel korter. Sinds een tijdje doe ik dat bij spijkerbroeken op een manier waarbij je de originele rand laat zitten. Die vaak al een beetje versleten gemaakt en door de stonewash mooi ‘oud’ gemaakt. Zonde om dat kwijt te raken. Hoe ga je te werk?

 1. Trek de broek aan en sla de pijp zo om dat de lengte van de broek goed is. 
 2. Meet het omgeslagen gedeelte zodat je weet hoeveel de broek korter moet worden.
 3. Vouw de pijp opnieuw op. Meet vanaf de bovenkant van originele zoom tot aan de vouw. Dit moet de helft zijn van de lengte die de spijkerbroek korter moet worden. Had je gemeten dat er 6 cm van de lengte af moet dan moet dit dus 3 cm zijn. Zie onderstaande afbeelding:
 4. Speld af.
 5. Plaats het ritsvoetje op je naaimachine. Hiermee kun je heel dicht op de originele zoom naaien. Doe dat helemaal rond:
 6. Als je rond bent knip je de rand af op ongeveer een halve centimeter van de naad die je net gemaakt hebt. Zigzag rondom:
   
 7. Draai het geheel om zodat het weer goed zit, de originele zoom zit nu recht inde de broek en de nieuwe naad steek in de pijp naar boven.
   
 8. Leg dit geheel op een strijkplank en pers de naad zo plat mogelijk met een heet strijkijzer. Klaar!
   
The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.