Zelf brood bakken geeft zo’n voldoening. zelfs bij dit hele, hele, hele makkelijke brood dat je zo even maakt voor een lunch of voor bij de soep. Je hoeft het niet te kneden en het hoeft ook al niet te rijzen. 10 minuten werk, 25 minuten bakken en klaar! Niet alleen daarom is het leuk om te maken, maar ook omdat je het haast niet geloofd. Het goedje dat je aan het roeren bent ziet er klef en vloeibaar uit, de eerste keer zal me je denken: is dit wel goed, dit kan nooooit goed zijn. Ik stel je vast gerust, het komt goed.
Sodabrood heeft een opvallende smaak, het is hartiger dan gewoon brood. En de textuur is wat korreliger, maar wel zacht. Eigenlijk moet je het gewoon maken om de smaak te leren kennen en waarderen.
Een belangrijk ingrediënt voor dit brood is, hoe kan het anders, baking soda. Jarenlang was het best lastig dit in Nederland te kopen maar het is steeds beter vindbaar. Ik heb mijn zakje bij de Spar vandaan. Maar ook de meeste natuurwinkels hebben het. Je vindt het daar als ‘wijnsteenzuur’ bij de bakproducten staan.
Ingrediënten
- 250 gram tarwebloem of volkorenmeel (ik gebruikte een mengsel van 200 gram tarwebloem en 50 gram volkorenmeel)
- 4 gram zout
- 4 gram baking soda / zuiveringszout / wijnsteenzuur
- 260 ml melk (karnemelk is het lekkerst, maar volle melk of halfvolle werken ook doe dan ook een eetlepel yoghurt of kwark in je mengsel)
Stappen
- Verwarm de oven voor op 200 *C
- Meng de bloem, het zout en de baking soda met een houten lepel
- Giet de melk erbij en meng met de lepel tot je een net samenhangend deeg hebt. Meng dus niet te lang
- Bestuif je werkblad met bloem en leg het deeg hierop, maak er een bal van en bestuif flink met bloem. Het deeg kan behoorlijk nat zijn, dat is prima
- Leg de bol op een met bakpapier beklede bakplaat
- Maak met een scherp kartelmes een diep kruis in het brood, je snijdt het echt bijna door
- Bak voor 20 tot 30 minuten tot het brood hol klinkt wanneer je op de onderkant tikt
Dit brood is vers en nog warm het allerlekkerst!


Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Favoriet kookboek: de groene bakplaat - 18 januari 2022
- Gezonde bananenmuffins met pinda en amandel - 31 oktober 2021
- Chocolade guinness taart - 19 september 2021
Leuk! Alleen handig om te weten dat wijnsteenzuur geen baking soda is. Het bevat namelijk nog een zuur die niet in baking soda zit.
Klopt, voor bakdoeleinden kun je het wel uitwisselen. Tenminste in de dingen die ik gemaakt heb wel. Al heb ik inmiddels altijd ‘echte’ baking soda in huis.
Dit is een mooi overzicht over bakpoeders en hoe je ze kunt vervangen: http://www.zoetrecepten.nl/blog/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-bakingsoda-en-wijnsteenbakpoeder/