Eens in de zoveel tijd gaan wij door onze kleren heen en doen weg wat we niet meer dragen of wat niet (meer) lekker zit. Daarbij kwam ook de combatbroek van mijn lief op de stapel ‘mag wel weg’ te liggen. Hij vond dat zelf erg jammer, dus ik riep: “Weet je wat, ik maak wel iets voor ons mannetje”. Vervolgens lag de broek bijna een jaar onder ons bed toen er werd geopperd er een tuinbroek van te maken. “Leuk!” dacht ik, waarna ik besefte dat ik snel aan de slag moest. Immers het mannetje groeit nogal hard en voor je het weet heb ik niet meer genoeg aan een herenbroek om er een salopette voor peuters van te maken.
Eerlijk is eerlijk, het woord salopette klinkt toch wel een beetje raar. Maar goed zo noemt de Knippie het en dit patroon was het leukste tuinbroekpatroon dat ik in huis had. Het patroon komt uit Knippie nr. 1 van 2015. Het nummer kun je via tijdschriftnu.nl nabestellen. Knippie zelf verkoopt het losse patroon. Het patroon start bij maat 98, ik heb het dus eerst verkleind naar een maat 92. En zoals je ziet, maakte ik maar een kontzak terwijl er eigenlijk twee waren. dat is nu een typisch voorbeeld van: een keer misknippen en daarna te weinig stof over hebben om er nog een fatsoenlijke zak uit te halen. Ach die ene kontzak maakt de broek alleen nog eigenwijzer.
Het knippen is bij een refashionproject van grote mensenkleding naar kinderkleding echt belangrijk. Je moet goed opletten hoe je de onderdelen eruit haalt omdat je vaak maar net genoeg stof hebt. Ik vind het het handigst om alle patroondelen uit papier te knippen en op het kledingstuk te rangschikken. De patroondelen die je normaal uit dubbele stof zou knippen moet je nu dus twee keer uit het originele kledingstuk halen. Als je echt moet passen en meten is het handig deze dus ook twee keer uit patroonpapier te knippen. Mocht je niet uitkomen dan kun je een patroondelen ook in twee delen uit de stof halen en aan elkaar zetten. Hou wel rekenen met de naadwaarde die je nodig hebt om dit te doen. Voor de salopette heb ik dit gedaan voor de schouderbanden. Ik had geen stuk stof over wat lang genoeg was. De banden heb ik ook als laatste uitgeknipt omdat ik wist dat ik met de banden wel kon spelen. Ze zouden altijd nog van een andere stof gemaakt kunnen worden.
Ik ben blij met het resultaat, zeker als ik bedenk dat het de eerste keer is dat ik steekzakken maakte en ook de eerste keer dat ik een (nep)gulp naaide. Overigens zijn ook de riemlusjes en vier van de zes knopen van de oude combatbroek afgehaald. De overige twee knopen, met het goudkleurige randje, kocht ik ooit eens bij ‘De Winkel’. ja zo heet dit toffe gekke winkeltje in Delft echt. Echt zo’n winkeltje waar je niet waar je moet kijken van alle gekke en mooie dingen die ze hebben. En knopen dus, een leuke verzameling aparte knopen. Een website hebben ze niet, maar hier vind je de Facebookpagina van De Winkel.


Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023
leuke site!!
Dank je!