Refashion: van heren- naar jongensoverhemd

Kleding weggooien die je eigenlijk nog leuk vindt, iets wat verschrikkelijk kan zijn. Soms is het gewoon echt op de draad versleten en heb je geen keus. Maar soms past iets niet meer of zit er een vlek op terwijl het kledingstuk verder nog goed is. Ik kijk dan of ik er iets anders van kan maken. Refashion wordt het genoemd. Kun je ook doen wanneer je een kledingstuk hebt wat niet (meer) mooi zit bijvoorbeeld.

Dit keer had manlief een grote stapel overhemden die weg moesten. In project een maakte ik van een oud Ralph Lauren overhemd van hem een nieuw overhemdje voor onze zoon. Van maat L naar maat 92. Hoe doe je dat?

Het jongensoverhemd naaien

Was en strijk het overhemd bij voorkeur, zodat je rechte gladden stukken stof hebt.

Zoek een patroon voor een kinderoverhemd, degene die ik gebruikt heb kwam uit de Knippie.

Het leek me leuk (en makkelijk) om de sluitbies van het originele overhemd te blijven gebruiken. Daar moet je het patroonstuk voor het voorpand aanpassen, je moet het iets breder maken omdat je geen sluitbies aan gaat zetten. Maak het de helft van de sluitbies uit het patroon breder. Twijfel je hoe het uitkomt. Ga dan uit van 1,5 cm dan zit je vaak wel goed. Knip het voorpand van het originele overhemd los langs de naden en vouw het dubbel precies op de knopenrij. Leg het patroondelen tegen de vouw (zie foto hieronder) en knip zo in een keer het hele voorpand uit. Probeer rekening te houden met de plaats van de knopen. Je wilt zeker een knoop hebben vlak onder de bovenkant, dan sluit het jongensoverhemd straks mooi.

Knip de overige patroondelen uit de andere stukken van het originele overhemd. Op de foto’s hieronder zie je dat ik uit een originele mouw twee kleine mouwtjes kon knippen. Omdat de voorkant, de sluitbies, nu anders is dan in het originele patroon kan het zijn dat je de kraag moet aanpassen. Waarschijnlijk moet hij wat korter worden. Even goed op letten.

Zet het overhemd verder in elkaar volgens het gebruikte patroon.

Klaar!

Op de foto zie je het niet, maar aan de linkerkant van het jongensoverhemd zie je nog net het originele logootje van Ralp Lauren. Een grappig detail, een stuk verder naar de zijnaad dan normaal.

image

image

 

image

Volg je Maak het Vrolijk al op Bloglovin?

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.