Ikeahack: de gehalveerde Billy

Niet alleen thuis, ook op het werk kun je dingen vrolijker maken. Zo heb ik postbakjes in transparant paars, geel en wit op mijn bureau staan, schrijf ik adressen op pakjes met een recensie-exemplaar graag met de hand, trek ik mooie kleding aan, maak ik mijn eigen lunchsalade en hebben we lekker veel planten om ons heen. 

In maart zijn we met Eburon, de uitgeverij waar ik werk, verhuisd naar een ‘nieuw’ pand. Nieuw tussen haakjes omdat het stamt uit 1614. Ik mag sindsdien dagelijks werken in de stijlkamer. Een behoorlijk indrukwekkende kamer:
Wauw toch? Toch mistte ik achter mij nog een kastje voor papier en de printer. Een paar weken terug heb ik met mijn collega Hans gezorgd dat deze er kwam.
Een halve Billy 

We hadden na de verhuizing nog een donkerbruine Ikea boekenkast over, de doodnormale Billy. Omdat ik een laag kastje wilde besloten we een poging te wagen en deze Billy te hacken. Wat heb je nodig:

 • Een Billy boekenkast
 • Een plank die breder is dan de boekenkast om er bovenop te zetten. 
 • Een cirkelzaag
 • Boormachine
 • Schroeven + schroevendraaier
 • Liniaal
 • Afplaktape

Wij kozen voor een afwijkende kleur voor de plank zodat de kast echt een nieuw karakter kreeg. En ook een beetje omdat we deze plank nog hadden liggen.
Wat hebben we gedaan:

 • Bepaal hoe hoog het kastje moet worden. Bedenk dat de plank nog op de zaagsnede komt.
 • Meet op de Billy rondom vanaf de onderkant de hoogte af waarop je hem door wil zagen. Teken de zaaglijn af
 • Plak tegen de onderkant van de zaaglijn afplaktape. Zo kun je goed zien waar je moet zagen. Plak over de zaaglijn nog een rand afplaktape. Als je door het afplaktape heen zaagt verminder je de kans dat de kast gaat splinteren.
 • Haal de planken uit de kast als je dat nog niet gedaan had. Laat de vaste plank zitten.
 • Leg de kast op zijn zij en zaag de eerste zijkant door. Draai om de achterplaat door te zagen en tot slot  de tweede zijkant door te zagen.
 • Wij zaagden de Billy door onder de vaste plank en hebben deze verplaatst tot vlak onder de zaagsnede om de kast stevigheid te geven. Kijk hiervoor goed hoe deze plank vastzit en maak dit na. Teken op de juiste plek op beide zijkanten de gaten af waar de schroeven in moeten en boor deze gaten voor. Schroef vervolgens de originele schroeven door de nieuwe gaten de plank in en zorg dat ze grijpen in die kleine metalen hulsjes die bij deze plaat horen.
 • Leg de nieuwe bovenkant op de kast en schroef vast met lange schroeven: vanaf de onderkant door de vaste plank heen de nieuwe bovenkant in. Met vijf schroeven zit het lekker stevig.
 • Plaats een paar boekenplanken terug in de Billy.

Klaar! Misstaat niet hè in deze oude kamer? Eerlijk is eerlijk ik had ook liever een echt 17de eeuwse kast gehad, maar zie daar maar eens aan te komen. En nu gebruiken we weer iets dat anders was weggegooid.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

5 thoughts on “Ikeahack: de gehalveerde Billy”

 1. Wow wat een prachtig kantoor! En ook super leuk om te zien dat je van een eenvoudige IKEA kast toch nog zelf een soort van ‘design’ kast kan maken. Erg gaaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.