Maak een stempel, en daarmee kerstkaarten/labels/menukaarten

Zelf een stempel maken is leuk om te doen en je maakt er daarna nog vaak echt iets eigens mee. Tijdens lessen op school maakte ik vaak stempels van mijn gum. Daarbij gebruikte ik een klein stanleymes om de gum weg te snijden. Een kleine guts is natuurlijk makkelijker en veilig om te gebruiken. Het leuk is dat stempels nu ‘hot’ zijn en verschillende winkels daarop inspelen door ook zelfmaaksets te verkopen. Ik kocht een setje bij de Flying Tiger, maar ook bij de Hema heb ik het iets dergelijks gezien.

Zelfmaakset stempels

Wat zit er nu in zo’n pakketje? In het setje van de Flying Tiger zitten twee matten waaruit je best een flink aantal stempels uit kan halen. Er zitten ook drie kleine stempelkussentjes en een guts in. Vooral die laatste is erg handig. Met het gutsje kun je veilig werken. De matten zijn eigenlijk gewoon hele grote gummen. Wel met een kleurtje op de buitenste laag waardoor je makkelijker kan werken. Maar mocht je de matten hebben opgemaakt en nog meer stempel willen maken, schroom dan niet om gewoon een gum te kopen. Hoewel, de set kost maar € 7,- dus dat valt best mee.

Hoe ga je te werk?

In zeven stappen naar een mooie eigen stempel. Onderaan dit blogje vind je wat foto’s die het een en ander verduidelijken.

 1. Bedenk wat je op je stempel wil zetten, en hoe groot de stempel moet worden. Teken je ontwerp even een keer op een papiertje, dan weet je hoe het uitkomt. Hou het simpel. Vergeet niet dat als je straks gaat stempelen de stempel die je gemaakt hebt in spiegelbeeld op het papier komt. Zolang je geen cijfers of letters gebruikt maakt het niet veel uit.
 2. Snij met een stanleymes (heb je hem toch nog nodig) een stuk uit de mat.
 3. Teken op het uitgesneden stuk jouw ontwerp met potlood.
 4. Zet wat strepen in het gedeelte wat je weg wilt halen of kleur dit helemaal in, dan maak je minder snel een fout.
 5. Volg met de guts de lijnen van jouw ontwerp. Het is het makkelijkst om dit in grote lijnen te doen. Bij de kerstboom bijvoorbeeld volgde ik eerst de lijnen langs de bovenkant van de driehoeken. Daarna pas de kleine hoekjes.
 6. Haal met de guts een laagje weg van dat gedeelte dat je niet gestempel wil hebben. Wanneer je de kant en klare matten gebruikt haal je materiaal weg tot je niks meer ziet van de kleur van de bovenlaag. In de foto’s zie je dat ik al het blauw heb weggehaald tot ik alleen nog roze zag in deze gebieden. Gebruik je een gum, als je 0,5 tot 1 mm weghaalt zit je wel goed.
 7. Maak een proefafdruk met je stempel. Naar aanleiding hiervan kun je je stempel nog verder verfijnen.

Klaar!

Waarop stempelen?

Om in de kerstsferen te blijven, wat zou je kunnen stempelen?

 • Kerstkaarten
 • Menukaaren
 • Papieren servetten
 • Labels voor aan de cadeaus
 • Inpakpapier (dan meot het niet van dat gladde inpakpapier zijn)
 • Een wegwerp papieren tafelkleed

Als je alles met dezelfde stempel doet krijg je vanzelf een geheel in alles.

Mocht je nog geen inkt aan de stempel hebben zitten, dan kun je het ook gebruiken om een indruk te maken in deeg om zo unieke kerstkoekjes te maken. Wat ga jij bestempelen?

DSC03845 DSC03849 DSC03856 DSC03857 DSC03859 DSC03862

label met een stempel

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.