Altijd fijn: boeken – vier aanraders

Voor mij heel belangrijk om me lekker te voelen: tijd vinden om te lezen. Als dat lukt lees ik alles wat los en vast zit. Soms wat nieuws en door de critici geprezen en soms gewoon een lekkere thriller. Soms op papier, soms op mijn ereader. Hieronder een selectie van wat ik onlangs las en uiteraard aanraad.

Denk aan mij – Sabine Durant

Een boek in de categorie ‘makkelijk weg te lezen spanning’, misschien wel mijn favoriete categorie. Van de flaptekst: “Lizzie is kapot van de dood van haar man Zach. [..] Vlak voor zijn ongeluk had ze hem een pijnlijke brief gestuurd waarin ze zei hem te willen verlaten. Die brief heeft hij nooit te lezen gekregen. Op de plek van het ongeluk blijken al bloemen van iemand anders te liggen. Lizzie móét zich wel afvragen hoe goed ze haar man eigenlijk kende. Is hij echt dood of moet zij dat alleen maar geloven?”

In dit boek volg je Lizzie, en Lizzie is eigenlijk maar heel gewoon. Hierdoor kun je je makkelijk in haar verplaatsten en snap je de verwarring waar zij ingetrokken wordt. Doordat je ook oude dagboekfragmenten (van voor het ‘dodelijke’ ongeluk) leest van Zach ontdek je ook vrij snel dat hij behoorlijk verknipt in elkaar zit of zat. Alle sympathie dus bij Lizzie die probeert haar gewone leven door te zetten terwijl ze vanalles over Zach ontdekt en ook zijn minares bij haar aan komt kloppen. Over de ontknoping hou ik mijn mond, maar hij was bevredigend.

Bestel bij bol.com >

Lieve Celine – Hannah Bervoets

Een kort boek dat in eerste instantie wat bevreemdend werkt. Hoofdpersoon Brooke (door haar moeder vernoemd naar Brooke uit ‘de Bold’) schrijft een brief aan Celine Dion. Ze is duidelijk een fan en adoreert Celine. Dit gegeven zou voor mij geen reden zijn een boek te lezen. Maar toch, eenmaal begonnen wil je heel graag weten waarom. Hoe verder je komt hoe meer je wilt weten. Een prettig leesbaar kort boek dat ik op vakantie zo uit had in de uurtjes dat de kleine sliep. Het verhaal is intrigerend, je komt er achter dat Brooke laagbegaafd is en dat ze fan is van Celine doordat het gedraaid werd op haar moeders begrafenis. Hoe het komt dat ze nu vanuit Schiphol op weg is naar de show van Celine Dion in Las Vegas en wat ze die ochtend in de Bijenkorf deed ontdek je via de lange brief die ze schrijft en de verhalen die daarbij horen. Ik vond het een heel origineel verhaal met een originele insteek. Hanna Bervoets stond al op mijn lijstje maar nu wil ik zeker meer lezen.

Bestel bij bol.com >

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

Over dit boek hoef ik je toch niets meer te vertellen? Grote kans dat je deze hit al gelezen hebt. Ik vond het zo’n leuk boek dat ik het hier toch neer wil zetten. Met het lezen van Jonassons tweede boek ‘De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje’ heb ik bewust gewacht (ik ben er nu in bezig), grote kans dat de manier van schrijven en het hoge tempo van vreemde gebeurtenissen gelijk zijn. Het zou zonde zijn als dat het leesplezier bederft. Ik heb zo gelachen bij het lezen van dit boek. Van de flaptekst: “Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. […] Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen […] een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten.”

Bestel bij bol.com >

Het Brein van farao tot fMRI – Prof. dr. Kees Brunia

Dit boek is verschenen bij de uitgeverij waar ik zelf werk (Eburon). Een recensie schrijven kan ik dus niet. Toch vertel ik graag hoe mooi dit boek is geworden: heel mooi. En de inhoud is boeiend: heel boeiend. Hoe werken onze hersenen en hoe weten we wat we nu weten. Kees Brunia vertelt op zijn eigen manier de geschiedenis van de hersenwetenschappen.

 

Lees meer op onze website, waar je ook het boek kan bestellen.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.