New York cheesecake met vanille én blauwe bessensaus

Mijn lief is helemaal weg van cheesecake. Op vakantie in Engeland eten we ze dan ook regelmatig van de supermarkt. Kant en klaar uit een aluminium bakje dat je uit de kartonnen verpakking schuift. Slecht, maar lekker! Hier hebben we inmiddels in het toetjesschap ook kleine cheesecakes liggen. Maar dat zijn geen baked cheesecakes en dus toch echt anders. Zelf bakken is gelukkig heel makkelijk!

Ingredienten voor de cheesecake

  • 200 gram boter
  • 400 gram tarwebiscuitjes of bastognekoekjes
  • 400 gram monchou roomkaas
  • 150 ml kwark
  • 60 gram suiker
  • 40 gram maïzena
  • 1  vanillestokje
  • 2 eieren
  • 60 ml slagroom
  • 200 gram witte chocolade

Stappen om de cheesecake te maken

  1. Verwarm de oven op 180 graden voor.
  2. Verkruimel de koekjes in de keukenmachine met het mes. Als je geen keukenmachine verkruimel de koekjes dan met je handen.
  3. Smelt de boter in een pan.
  4. Meng de boter met de kruimels.
  5. Verdeel de kruimelmix gelijkmatig over de bodem en de wanden van een springvorm van 24 cm.
  6. Bak dit 10 minuten in de oven en laat wat afkoelen.
  7. In de tussentijd begin je aan de vulling:
    1. Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron.
    2. Klop de monchou met de kwark romig
    3. voor de suiker, de maïzena en het merg uit het vanillestokje toe en klop verder.
    4. Voeg de eieren een voor een toe terwijl je het mengsel klopt.
    5. Klop ook de slagroom door het mengsel.
    6. En meng tot slotte de gesmolten chocolade er door.
  8. Vul de bodem met de vulling.
  9. Bak de cheesecake 20 minuten in de oven. Dek dan de bovenkant van de cake af met aluminiumfolie en bak nog eens 20 minuten.
  10. Schakel de oven uit, maar laat de cheesecake nog 30 minuten in de oven staan.

Ingrediënten voor de blauwe bessensaus

  • 250 gram (diepvries) blauwe bessen
  • 150 ml water
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 blaadje gelatine

Stappen voor de blauwe bessensaus

  1. Ontdooi de blauwe bessen als je ze uit de diepvries gebruikt.
  2. Doe de bessen met het water en de suiker in een kleine sauspan en kook tot de bessen kapot gaan.
  3. Kook nog 5 minuten zachtjes door.
  4. Week intussen het gelatineblaadje ook 5 minuten in koud water.
  5. Knijp de gelatine uit en roer door de saus.

Je kunt de saus ook prima maken zonder gelatine, maar dan glimt ie iets minder en is ie minder jam-achtig,
Snij de cheesecake in punten, serveer op een bordje en schep de saus erover.

 

Dit recept is gebaseerd op de New York cheesecakerecepten van Leila Lindholm die in dit boek staan.

DSC02556

DSC02561

The following two tabs change content below.
Karin de Zwaan startte haar eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Ze is dus niet alleen handig met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van Karin op verschillende sites, waaronder dutchcowgirls.nl en ondergewaardeerdeliedjes.nl. Karin werkt als boekmarketeer bij Managementboek.nl. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

1 thought on “New York cheesecake met vanille én blauwe bessensaus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.