De zon schijnt en sinds dit weekend voel je het voorjaar. Wij maken weer een moesbalkon dit balkonseizoen. De eerste stappen zijn nu gezet.
Potten en bakken
Een moesbalkon kan niet zonder potten en bakken. Wij hebben twee grote bakken die samen een vierkante meter zijn. Deze vormen de basis en ik kan er veel kanten mee op. Doorgaans gebruiken we een van deze bakken voor erwten en de andere voor van alles en nog wat. Erwten worden al vroeg in het seizoen geoogst. Dus als we die geruimd hebben gaat er daarna vaak wat snel in diezelfde bak: rucola of spinazie bijvoorbeeld.
Naast deze grote bakken hebben we een flink aantal potten waarin we aan de slag kunnen. Een deel daarvan heeft wat vaste planten:
- 2 x lavendel
- 1 lange bak met rozemarijn en tijm
- Nog en pot tijm
- Salie
- Citroenmelisse
- 2 x munt
- Nieuw: vijg (stek gekregen van mijn collega)
- Nieuw: blauwe bes
- Nieuw: rode bes
Daarnaast zijn ook de bosaardbeien weer opgekomen. We hadden ook al een paar jaar een maggiplant (lavas) maar waar die gebleven is weet ik niet. Misschien wel per ongeluk geruimd.
Tuinboek
Vorig jaar schreef ik op een los blaadje wanneer ik wat moest zaaien, of dat binnen voozaaien was of meteen buiten. Dat blaadje daar bleef natuurlijk niet veel van over. Dit jaar ga ik een tuinboek maken en bijhouden. Een boek met genoeg ruimte om een paar jaar mee te gaan. Ik ben begonnen met het maken van tabellen. Zaaitabellen. Daarin staat van al het zaaigoed dat we hebben voor ons moesbalkon het volgende:
- Naam
- Welke maand moet je zaaien
- Zaai je binnen voor of zaai je in de volle grond (bij een moesbalkon is dat een bak)
- Wanneer mag het plantje naar buiten
- In welke maand kun je oogsten
Ook heb ik voor elke groentesoort een vakje aan het eind open gelaten voor opmerkingen over water geven en dergelijke.
Naast de tabellen heb ik ook een zaaiplan voor 2016 gemaakt. Met een schematische plattegrond van ons balkon als startpunt. Op deze plattegrond vind je elke pot en bak die we op ons balkon hebben staan. In de plattegrond heb ik de vaste planten aangegeven. Daarmee wordt meteen duidelijk welke bakken je leeg hebt om te zaaien. Dan kijk je wat je direct buiten kunt zaaien en reserveer je plekken voor de groentes en kruiden die je binnen voorzaait. Ik heb bewust niet voor elke plekje een bestemming bedacht omdat ik het leuk vindt om ook wat van de AH moestuintjes uit te proberen. En welke we krijgen, weten we natuurlijk nog niet.
Het tuinboek dat ik gebruik is een dummy vanuit de uitgeverij waar ik werk. Het is tegen A4 aan en daarmee een mooie maat om zowel liggend als staand te gebruiken. Als je nog een boek wilt kopen om als tuinboek te gebruiken zou ik een ongelinieerd A4 notitieboek aanraden.
Tussen de aantekeningen door heb ik gezellig wat zitten tekenen.
Voorbereiden
Gewapend met twee zakken nieuwe aarde heb ik dit weekend een hoop voorbereidend werk kunnen doen. Uit de oude aarde hebben we wat oude wortels gehaald die achter waren gebleven. Waar nodig hebben we wat mos weggehaald en we hebben nog wat takken weg kunnen knippen. De citroenmelisse liep aan de onderkant weer flink uit dus de takken heb ik flink gesnoeid. Nu ik wat informatie lees over het snoeien denk ik dat ik misschien wat te enthousiast ben geweest. Maar er zit al lekker veel nieuw groen en dat heb ik laten zitten. Naast het fatsoeneren van de vaste bakken hebben we ook de overige bakken flink omgeploegd, aarde aangevuld en bemest.
Munt stekken
De bakken met munt waren behoorlijk volgegroeid, munt woekert nogal. Om de munt weer ruimte te geven heb ik hem gestekt in een nieuwe pot. Ik heb eerst de oude planten uit de bakken gehaald. Daarna heb ik langs de zijkant want opkomende plantjes met wortels uit de potten kunnen halen. Deze heb in een nieuwe pot met verse aarde weer geplant. Een paar jaar terug heb ik dit ook gedaan om van een pot munt twee potten munt te maken. Dat ging echt heel makkelijk.
Huidige stand moesbalkon
Hieronder vind je wat foto’s van de huidige staat van ons balkon. Een beetje kaal nog, maar wacht maar!


Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023
Ik ben onder de indruk van je kennis en hoe je het allemaal bij houdt!
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Weekend DIY
Goed bezig, ik ben benieuwd!
Hoi!
Wat is uiteindelijk de oogst geweest? Erg benieuwd.
Dit blogje is alweer uit 2016. Maar dit jaar (2017) was vooral het jaar van de rode en blauwe bessen. Heerlijk!
Karin de Zwaan onlangs geplaatst…Maak het Vrolijk!