Elke keer als wij deze groentecurry van restjes eten bedenk ik me dat ik er een blog over wil schrijven en elke keer vergeet ik een foto te maken van het eindresultaat. Jammer dan: dit keer komt het blog er toch! Met dit recept vallen twee dingen perfect samen: het niet hoeven weggooien van eten en snel koken. Restjes gekookte groenten en het vooruit maken van currypasta zijn het geheim.
Gekookte groenten gaan in de vriezer
De groenten die ik voor deze curry gebruik zijn steeds wisselend. Het zijn immers restjes. Als we gekookte groenten van een saaie aardappels-groente-vlees-maaltijd over hebben dan bewaar ik deze vaak in de vriezer. Snijbonen, sperziebonen, wortels, bloemkool of broccoli bijvoorbeeld. Pompoen doet het ook erg goed in een curry. Je kunt elke groenten apart invriezen, maar je kunt ook prima een ziplockbag gebruiken en er steeds een nieuw restje bij doen als je weer eens wat over houdt. Als je alleen gekookte groenten gebruikt is deze curry in 15 minuten op tafel te zetten. Gebruik je ook deels verse groenten tel er dan zo’n 10 minuten bij op.
Currypasta uit de vriezer
De currypasta maak ik altijd voor vier keer curry tegelijkertijd en bewaar ik in porties in de diepvries. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm gebruiken (wel afdekken) maar ook schepjes currypasta gevouwen in wat vershoudfolie werkt prima. Onze currypasta is gebaseerd op korma curry, maar nóg milder zodat ook mijn man en zoontje ervan kunnen genieten. Mocht je wel van koriander en pittig houden dan kun je het korma recept van Jamie Oliver gebruiken voor je groentecurry.
Ingrediënten currypasta
- 4 theelepels komijnzaadjes
- 2 theelepels korianderzaad
- 4 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 theelepels sambal manis of een pittigere variant als je wil
- 4 teentjes knoflook
- 3 eetlepels gembersiroop
- 1 theelepel cayennepeper
- 3 theelepels garam masala (deze in de AH, of anders bij de toko)
- 1 theelepel (grof) zeezout
- 6 eetlepels geraspte kokos
- 4 eetlepels amandelen (snippers of gemalen)
Stappen currypasta maken
- Rooster de komijn- en de korianderzaadjes in de koekenpan tot het lekker gaat ruiken.
- Doe alle ingrediënten, inclusief de geroosterde komijn- en korianderzaadjes, in de keukenmachine of het hakbakje van je staafmixer en mix tot het een gladde pasta is.
- Verdeel over vier porties.
Ingrediënten groentecurry voor 2,5 persoon
(2 volwassenen en een kind)
- Zo’n 500 gram gekookte groenten (uit de vriezer)
- blik kikkererwten (400 gram)
- Scheut zonnebloemolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- scheutje gembersiroop
- handje geschaafde amandelen
- 1 portie currypasta
- 400 ml kokosmelk
- 2 eetlepels geraspte kokos
Groentecurry maken
- Snijd de groenten in blokjes. Laat de kikkererwten uitlekken.
- Schil de ui, halveer en snij in ringen. Pers de knoflook.
- Verhit de olie in een grote hapjespan of wok en fruit hierin eerst de ui zachtjes aan, voeg de knoflook en de gembersiroop toe.
- Mocht een deel van de groenten vers zijn, voeg deze dan nu toe en braad even aan.
- Voeg de currypasta toe, goed door roeren.
- Voeg de kokosmelk, de currypasta en de geraspte kokos toe. Laat het nu 10 minuten pruttelen als je deels verse groenten gebruikt.
- Voeg nu de groenten uit de diepvries en de uitgelekte kikkerwten toe. En laat het geheel nog 10 minuten pruttelen. Voeg eventueel water toe als het geheel droog wordt. Proef of de groenten al door en door warm zijn, zo ja dan is de curry klaar.
Serveren
De curry serveer je met rijst of naanbrood en een flinke schep yoghurt, eventueel kun er nog wat amandelschaafsel overheen gooien. Voor de liefhebber: hak ook wat koriander fijn om eroverheen te gooien. De fijngehakte steeltjes kun je meebakken met de uit. Gekookte rijst kun je ook prima uit de vriezer eten. Laten ontdooien en dan opbakken met olie in de koekenpan.


Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023