Een klassieke combinatie: citroen en maanzaad. Helaas nog lang niet bij iedereen bekend. Maar probeer het eens. Ik vind dat je met deze citroencake echt een fris zomers gevoel krijgt in je mond.
De basis van deze cake is een recept voor Moskovisch gebak. Dit cakerecept is lekker luchtig maar toch stevig. Ik vind het een vreemde naam en vroeg me af waar de oorsprong nu eigenlijk vandaag komt. Echter het enige dat een beetje surfen op internet mij leert is dat de oorsprong onbekend is… wat mij ook opvalt dat in de meeste recepten voor dit deeg de eiwitten en eidooiers apart worden verwerkt. Ik gebruikte echter het basisrecept uit ‘A piece of cake’ (allen nog in Engels verkrijgbaar), hierin worden hele eieren gebruikt. Het levert een heerlijke citroencake op, dus ik deel mijn kleine variatie op dit recept al lijkt dit misschien niet het meest klassieke basisrecept voor Moskovisch gebak.
En ja, natuurlijk kan de foto stukken mooier, maar toen was de cake al op :-P
Ingrediënten
- 3 eieren
- 225 gram fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram roomboter + extra voor de vorm
- 100 ml melk
- 200 gram bloem + extra voor de vorm
- 2 theelepels bakpoeder
- 30 gram maanzaad
- 3 eetlepels citroensap
- Lemoncurd, zoveel als je lekker vindt (ik ging voor een half potje)
- Snufje zout
Stappen
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet je bakvorm in en bestuif met bloem. Een klassieke Moskovische cake bak je in een tulband maar je kunt ook prima een gewone langwerpige cakevorm gebruiken.
- Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker lekker luchtig.
- Smelt de boter in een steelpannetje en roer hier de melk doorheen. Roer het melkmengsel door het eiermengsel.
- Roer het citroensap erdoor samen met de helft van je lemoncurd.
- Zeef de bloem, met het bakpoeder en het zout.
- Spatel het bloemmengsel samen met het maanzaad voorzichtig door het eiermengsel.
- Schep het deeg in de cakevorm.
- Verdeel de andere helft van de lemoncurd over de cake, in kleine hoopjes en roer het dan voorzichtig met een satéprikker een beetje door de bovenlaag van de citroencake heen. Het moet niet echt mengen, maar je wil wel dat de curd goed verdeeld is.
- Bak de cake in 30-40 minuten gaar in het midden van de oven. Een prikke die je er insteekt moet er droog uitkomen.
- Stort de cake op een schaal en smullen maar!
Ik heb uiteindelijk nog wat extra lemoncurd over de cake gesmeerd omdat hij niet in een stuk uit de vorm kwam. Bleek best lekker. Extra tip dus voor de echte citroenliefhebber.
De link in dit artikel is een affiliatelink naar bol.com, dat betekent dat als je iets bij hen bestelt ik daar een klein bedrag voor ontvang.


Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023
Oh wat lekker ! Bedankt voor het recept ☻