Gelukkig zie je steeds meer mensen die ondanks dat ze in de stad wonen toch een klein moestuintje aanleggen. Het is namelijk zo leuk! Toen wij een paar jaar terug een boek zochten over een moestuin op je balkon was dat best lastig. Uiteindelijk kwamen we ‘Groenten en kruiden kweken in potten en bakken’ van Nelly en Pierre Tourmente tegen. Dit boek is niet meer verkrijgbaar, het is vervangen door: Een kleine groentetuin in potten en bakken’. Geschreven door diezelfde auteurs en volgens mij qua inhoud exact gelijk aan mijn oude en inmiddels uit elkaar vallende boek.
Toegegeven als je er doorheen bladert heb je niet het idee met een heel hip boek te maken te hebben, maar de inhoud is echt perfect voor de moesbalkonier omdat alle groenten en kruiden die in dit boek besproken worden geschikt zijn voor potten. Er wordt uitgelegd wat goed bij elkaar past en wat niet en je vindt plannen wanneer wat te zaaien of planten en hoe het te onderhouden. Voor mij het boek dat ik steeds terugpak!
Ik vind het erg leuk en leerzaam om ook algemene moestuinboeken te bekijken en te lezen. Vandaag deel ik mijn eerste indrukken van ‘Het plezier van een eigen moestuin’. De eerste indrukken ja, we zijn natuurlijk nog maar net begonnen dit seizoen dus echt bewijzen moet dit boek zich nog.
Het plezier van een eigen moestuin
Allereerst valt op hoe lekker stevig dit boek aanvoelt. Met meer dan 200 pagina’s is het in dit genre geen dun boek. Daarna valt vrij snel op dat het boek echt gericht is op mensen die een stukje grond kunnen inrichten als moestuin. Niet dat dat er letterlijk staat, het blijkt uit de zinnen van auteur Xavier Mathias. Fijne zinnen, die haast verhalend zijn. Een quote: “De tuinier is per definitie altijd aan het werk in zijn tuin, maar dankzij het creëren of in stand houden van de dierlijke diversiteit zul je ook kunnen wegdromen. Een tuin – en zelfs een moestuin – heeft de bijna unieke eigenschap dat actie (dus werk) en ontspanning er tegelijk kunnen plaatsvinden.’ Mathias is behoorlijk lyrisch over de moestuin. Gelukkig maar, want het werkt aanstekelijk. Zelf begin in me al af te vragen of een echte moestuin in de vorm van een volkstuintje voor ons over een paar jaar niet wat zou zijn.
Het eerste hoofdstuk ‘Voor je begint’ is voor iedere moestuinier nuttig: het staat vol met uitleg over allerlei begrippen in de moestuin: wat is zaaien en wat is planten? Hoe zorg je voor een mooie open grond en waarom is dat eigenlijk nodig? Dat soort werk. Heel nuttig in dit hoofdstuk vind ik het deel over vermeerderen. Oftewel het weer halen van zaden uit je planten. Iets wat zelf alleen nog met de erwten heb gedaan, maar wat ik zeker een kans wil geven. Hier kan ik echt veel leren! De uitleg is een basisuitleg, hopelijk genoeg om straks een poging te gaan wagen.
Na de inleidingen is het boek ingedeeld naar gewassoorten: wortelen, knollen, bollen, bladgroenten en vruchten. Met dat laatste wordt geen fruit bedoeld maar vruchten in de botanische zin van het woord: afkomstig van een bloem en bevat zaden. Denk aan komkommers, tomaten, courgettes en dergelijke. In elk van de hoofdstukken worden weer verschillende groenten besproken. Per groente vind je onder andere wanneer, waar en hoe je het moet zaaien, wat je aan onderhoud kan doen, wanneer je kan oogsten, hoe je het moet bewaren en hoe je zaden kan winnen. Zoals al aangeven is het boek heel verhalend geschreven. Dat merk je in de lopende tekst bijvoorbeeld aan mooie volzinnen en weetjes over de gewassen. Je merkt het ook door de veelheid aan kadertjes en extraatjes in het boek. Soms lijkt het daardoor of er geen structuur in zit, maar die is er wel. Het wordt alleen regelmatig losgelaten. Niet vervelend trouwens, want juist hierdoor is dit een moestuinboek dat je van voor tot achter kan lezen. Je zult het niet alleen gebruiken om in op te zoeken wat je moet doen met de zaden die je gekocht hebt (of kreeg bij de Albert Heijn). Je zult het ook gebruiken om inspiratie op te doen over wat uit te proberen.
Achterin het boek geeft Xavier Mathias ook aan wat hij zou doen als hij slechts een balkon of een vierkantemetertuintje zou hebben. Hij zou vooral gaan voor kruiden en bladgewassen. En daarnaast planten uitproberen met een snelle cyclus zoals groene knoflook, sla, bieten, wortelen, rapen, radijsjes en aardappelen. Uiteraard ook kerstomaten en courgettes. Wil je wat imponeren? Dan moet je eens oesterblad proberen alder Mathias. En als ik de foto’s van dit plantje eens bekijk kan ik hem geen ongelijk geven: een beetje blauwachtige zweem hebben ze met mooie blauwe bloemen. De smaak moet als oesters zijn… ik ga echt eens kijken of die zaadjes ergens kan vinden.
Kortom
Heb je een moestuin met een redelijke maat dan is dit boek fantastisch. Moet je het net als ik doen met een moesbalkon dan is het een fijn boek om te lezen en ter inspiratie maar kun je het niet als handboek gebruiken.
In beeld
Uiteraard laat ik jullie ook graag zien wat je van het boek kan verwachten.
Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023