Is jouw zuurdesem al goed op gang? Dit is een recept voor twee heerlijke zuurdesembroden. Je vormt het brood met de hand en bakt het op een bakplaat.
Zoals ik al aangaf bij het zuurdesemstarterrecept speel ik regelmatig een beetje vals bij het maken van zuurdesembrood. De echte bakkers zullen het schande vinden. Maar met toevoeging van een beetje gist is je zuurdesembrood in ieder geval sneller klaar. Het blijft met minstens vijf uur tijd alsnog een langzaamaanproject. De volle smaak van zuurdesem en het gemak van gist.
Lichtbruin zuurdesembrood (2 stuks)
Ingrediënten
- Zakje gedroogde gist (7 gram)
- 700 ml lauwwarm water
- 300 ml zuurdesemstarter
- 1 kilo bloem
- 2,5 eetlepel zout
De stappen
- Los 1 zakje gedroogde gist op in 700 ml lauw water. En laat 5 minuten staan.
- Voeg 300 ml van de zuurdesemstarter toe.
- Meng 1 kilo bloem (het liefst ‘strong flour’, of bloem voor brood) met 2,5 eetlepel zout. Dit kun je in de keukenmachine doen of met de hand op het aanrecht.
- Gebruik je de keukenmachine voeg dan nu beetje bij beetje het zuurdesemmengsel toe. Meng je met de hand maak dan een ring van de bloem en voeg het zuurdesemmengsel in het midden toe. Meng steeds meer van de bloem in het deeg.
- Kneed het deeg door tot je een mooi elastisch deeg hebt, dit duurt zo’n 15 minuten.
- Doe het deeg in een grote pan (of in twee mengkommen), bestuif met bloem en dek af met een schone theedoek. Je kunt ook keukenfolie gebruiken.
- Laat het deeg nu 2,5 uur rijzen.
- Kneed het deeg nog even door en vorm er met de hand twee broden van.
- Leg de broden op een bakplaat. Als je net als ik een kleine oven hebt gebruik je twee bakplaten
- Bestuif de broden met bloem.
- Dek de broden af met een theedoek of keukenfolie.
- Laat de broden nog 1,5 uur rijzen.
- In de tussentijd warm je de oven voor op 240 graden.
- Na het rijzen plaats je het brood in de oven, waarbij je de temperatuur meteen terugdraait naar 200 graden.
- 50 minuten bakken en klaar is het brood!
Verschillende recepten geven aan dat je met een bakje water in de oven een mooie crunchy korst krijgt, mijn ervaring is echter dat de korst dan keihard wordt. Ik heb het bakje water dus weg gelaten en gekozen voor een zachtere korst.


Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023