We maken sap van ‘oud fruit’

In huize de Zwaan halen we behoorlijk wat fruit in huis, doorgaans gaat dat er ontzettend goed doorheen. Maar het is vast herkenbaar dat er altijd wat fruit is dat niet meer zo mooi is of niet meer 100% sappig. ‘Oud fruit’ noemen we dat maar. En sinds een jaar hebben we er een prima oplossing voor: we draaien er sap van.

Wat we er in gooien is helemaal afhankelijk van het fruit dat we in huis hebben. Dit sapje bestaat uit: drie mandarijnen, een appel en een half trosje druiven. En alles gaat zo in de sapcentrifuge, nou ja de mandarijnen moeten gehalveerd worden en de appel moet in partjes, maar schillen is in ieder geval niet nodig. Sap van veel stevig fruit vind ik vaak wat te geconcentreerd om zo te drinken dus we verdunnen het dan met water. De smaak is intenser en minder zoet dan SAP uit een pak, maar echt enorm lekker. Je krijgt ook meer variaties en meer mogelijkheden. Denk aan groente of kruiden in je sap.

Overigens weet ik dat er vaak gezegd wordt dat sap van fruit niet meer alle goede eigenschappen van het fruit zelf bevat. Het klopt ook je mist immers de vezels. En hoe langer je het sap laat staan hoe meer vitaminen het verliest. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat als je het sap als extraatje drinkt en niet als vervanger van vers fruit het echt geen kwaad kan om wat extra vitamientjes binnen te krijgen. Daarnaast heb ik een beetje een aversie tegen het weggooien van eren. Restjes opmaken is fijner toch?

Toen ik dacht aan het aanschaffen van een sapcentrifuge had ik al een Magimix keukenmachine in huis. En daar blijk je dus  een sapcentrifuge-accessoire voor te hebben. Die zette ik op mijn verjaardagslijstje. Het scheelt me een apparaat en het werkt echt makkelijk. Voor het schoonmaken van de trommel zou ik je wel aanraden dit in de vaatwasser te doen: omgedraaid in het bovenrek. En om te zorgen dat je er vaak genoeg gebruik van maakt: zet je keukenmachine op je aanrecht en nooooooit in een kastje.


The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

1 thought on “We maken sap van ‘oud fruit’”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.