Recensie: Slank en gezond met interval vasten

Sinds eind december heb ik mijn eetpatroon omgegooid: veel minder koolhydraten en maar twee maaltijden per dag. Dat laatste is bekend en populair als intermittend fasting. En het bevalt mij er goed. Dus toen ik van uitgeverij Deltas de vraag kreeg of ik ‘Slank en gezond met interval vasten‘ van Pepe Peschel wilde recenseren, was de timing perfect.

Wat is interval vasten? In basis eet je binnen vastgelegde tijden wel en binnen vastgelegde tijden niet. Zoals op de achterkant van het boek staat: uren tellen in plaats van calorieën. Met als doel af te vallen óf een gezonder lichaam te krijgen.

Soorten interval vasten

Interval vasten kun je op verschillende manieren doen. In het boek wordt een onderscheid gemaakt tussen vasten volgens uurritme en volgens dagritme. Beiden uitgelegd in voor- en nadelen. De snelle opsomming:

  • Uurritme: de 16/8 methode. 16 uur per 24 uur niet eten, en 8 uur wel.
  • Uurritme: de 18/6 methode. 18 uur per 24 uur niet eten, en 6 uur wel.
  • Uurritme: de 20/4 methode. 20 uur per 24 uur niet eten, en 4 uur wel.
  • Dagritme: de 5/2 methode. 5 dagen normaal gezond eten, 2 dagen vasten (500 kilocalorieën).
  • Dagritme: de 1/1 methode. 1 dag normaal gezond eten, 1 dag vasten (500 kilocalorieën). Dit komt neer op 12 uur eten en dan 36 uur vasten.

Deze verschillende vormen worden in het boek boek pas benoemd na een uitgebreide uitleg over vasten, de traditie van vasten en het nut van interval vasten. 
Wist je dat 400 jaar voor Christus al door de Griekse arts Hippocrates van Kos therapeutisch vasten aangeraden werd bij een aantal ziektebeelden? Natuurlijk kennen we allemaal het religieuze vasten van de moslims tijdens de ramadan of de vastentijd van de christenen tussen carnaval en pasen. En als onze voorvaderen in de oertijd geen voedsel konden vinden of jagen deden zij het ook langere tijd met minder voedsel.
Het fijne van deze achtergrondhoofdstukken is dat het je helpt beter te begrijpen waarom vasten goed is voor ons lijf. En dat het dus niet alleen een afvalmethode of dieet is. Het plaatst interval vasten bovendien in een groter geheel. Hoe voeden we onze hersenen? Welke invloed heeft stress?

Persoonlijk

Zelf ben ik met intermittend fasting begonnen in een begeleid traject met fysio, sporten, dieetadvies en gesprekken met een psycholoog. Dit traject heb ik gevolgd in december, januari en februari om hiermee mijn pijnklachten te verminderen en beter te begrijpen. Deze pijnklachten worden veroorzaakt door fibromyalgie en kunnen soms behoorlijk in de weg zitten. Het traject heeft goed geholpen en de pijn is afgenomen en beter beheersbaar geworden. Mijn lijf en spieren zijn sterker en kunnen meer hebben. Mijn darmen, en daarmee mijn lichaam, zijn gezonder geworden en daarmee voel ik me ook beter.
Ik pas intermittend fasting 16/8 doe op dagelijkse basis. Dat komt er voor mij op neer dat ik mijn ontbijt oversla en een tussen 12u en 20u. Dat is de praktijk ook heel vaak 13u en 19u als ik wat later lunch en na het avondeten niks meer eet. Die dagen zit ik dan eerder op een 18/6 schema. Ik combineer intermittend fasting met koolhydraatarm eten omdat dit voor mijn darmen gezonder is. Geen brood, geen pasta, geen rijst, niet te veel aardappels en geen (toegevoegde) suikers. Ik ben niet heel streng en eet bijvoorbeeld wel bananen en alle anderen soorten fruit en groenten. Ik had en heb geen afvaldoel maar een gezondheidsdoel. Toch ben ik met sporten en anders eten in die drie maanden zo’n 6 kilo afgevallen. Ik woog 59 kilo bij 1m56 en weeg nu 53. Maar ik wil graag aan mijn nieuwe levensstijl vasthouden en dus is het nu de uitdaging om in die twee maaltijden meer te eten. Avocado’s bij de salade en volle kwark als toetje.

Het boek

Terug naar het boek, wat zijn volgens Pepe Peschel de voordelen van interval vasten? Door interval vasten zet je een verjongingsprogramma voor de lichaamscellen in gang. De cellen kunnen niet meer ‘lui’ zijn, omdat er niet meer continu voedsel (lees vooral ook suiker) binnenkomt. Hierdoor kan het lichaam ontlast worden en wordt het eigen herstel van het lichaam gestimuleerd. Dit kan helpen bij overgewicht en bij diabetes type 2, maar dus ook bij reumasoorten zoals fibromyalgie. Inverval vasten kan ook de hersenfuncties verbeteren, de bloeddruk verlagen, insulinegehalte in bloed verlagen, de stressbestendigheid verbeteren, de vetafbraak verhogen en de ontstekingsprocessen verminderen. Ook is er een positief effect in de darmen.
In het boek wordt de achtergrond achter deze processen verder uitgelegd. En al begrijp ik het nu nog steeds niet helemaal, de grote lijnen zijn me nu duidelijk. Door die uitleg ben ik er inmiddels van doordrongen dat deze manier van eten voor mij goed werkt. Dat helpt om vol te houden. En na een week volhouden voelt het zelfs niet meer als volhouden. Zelf heb ik geen last gehad van ontwenningsverschijnselen. Maar ook deze worden in het boek beschreven zodat je ze kunt herkennen.
Let op: ik ben geen arts en een boek is ook maar een boek, als je intervalvasten met een gezondheidsdoel in wil zetten overleg dan met (huis)arts.

Ik zou nog veel meer informatie uit het boek willen delen, maar de informatiedichtheid is zo groot dat ik niet weet waar te beginnen. Daarnaast denk ik dat dé tip waar je het meest mee kan voor iedereen anders is. Dat waar ik op aan sla is niet perse dat waar jij op aanslaat. Zo is het boek ook vormgegeven. De tips en kennis staan in blokken bij elkaar. Je kunt ervoor kiezen elk detail te lezen of je leest alleen die blokken die jou aanspreken.
Wat je in grote lijnen nog gaat vinden in het informatieve deel van het boek; hoe stress, slaaptekort en een gebrek aan lichaamsbeweging de biochemische processen in je lichaam kunnen versturen en wat je er aan kan doen; en een overzicht van macro- en microvoedingstoffen in ons voedsel (met een uitleg van wat ze doen en hoe je ze binnenkrijgt).

Powerrecepten voor interval vasten

Het tweede deel van het boek bestaat uit recepten die je kan gebruiken binnen interval vasten. Het zijn, zoals de ondertitel aangeeft, ‘50 eenvoudige powerrecepten’. Denk aan smoothies, overnight oats, salades, soepen, eenpansgerechten en hoofdgerechten. Alles met opvallend, en in mijn ogen heerlijk, veel groenten. Ook is er aandacht voor een aantal powersnacks en zoetigheid voor tussendoor. Zoetigheid zonder enorme hoeveelheden suiker.
Zelf vind ik dit deel van het boek minder interessant, zeker omdat er nog behoorlijk wat koolhydraten worden gebruikt. Prima voor wie de basis van interval vasten wil volgen, maar voor mijzelf minder relevant. Wel heb ik wat inspiratie gehaald uit de salades (de combinatie venkel en grapefruit!) en de soepen (de supermakkelijke spinazieroomsoep met koolvis).

Kortom

Slank en gezond met interval vasten’ is een fijn boek om in korte tijd veel informatie binnen te krijgen over interval vasten. Het helpt je beslissen of interval vasten ook wat voor jou is en zo ja welke methode bij je past. Het helpt je ook de lichaamsprocessen bij vasten te begrijpen. Als je echt nog een newbie bent in gezonder koken zijn de recepten interessant om je op weg te helpen. Als je hier al langer mee bezig bent voegen deze niet heel veel toe.

Dit boek kreeg ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Deltas. De gebruikte links zijn affiliatie-links, waardoor ik een klein bedrag ontvang als jij besluit dit boek te kopen.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.