Pietenpakje naaien

Eigenlijk kan echt iedereen die kan naaien een pietenpakje maken. Deze versie maakte ik op basis van de Leather Sweater van LMV en een overgetrokken joggingbroek uit de kast. En de stof? Alleen maar restjes, waar ik zelfs geen heel voorpand uit had kunnen halen.

Patroon omzetten naar pietenpakje 

Voor het truitje: neem een patroon wat je al vaker hebt gemaakt (dat is lekker makkelijk voor jezelf). Deel het patroon voor het voorpand en achterpand verticaal in drieën. Knip de delen met naadwaarde uit verschillende kleuren. Knip ook een lange strook van zo’n 4 cm van een derde kleur. Zet nu de verschillende delen van de panden weer aan elkaar met de extra strook er dubbelgevouwen tussen, als een paspelband. Op deze manier maak je weer een gewoon voorpand en achterpand. Omdat ik voor het achterpand niet een groot genoeg stuk zwart meer had heb ik daar opdezelfde manier wat extra naden toegevoegd. De Leather Sweater die ik als basispatroon gebruikte heeft een leuk detail op de schouder. Ook hiertussen heb ik wat extra band gezet. Voor de mouwen heb ik even boven de elleboog het patroon doorgeknipt, en daarboven wat wijder gemaakt en ook hier heb ik contrasterend stof als band tussen gezet. Het onderste deel van de mouwen heb ik standaard afgemaakt en afgewerkt. Nu je alle patroondelen wat meer ‘pietig’ hebt gemaakt kun je het truitje gewoon verder in elkaar zetten.

Voor het broekje: neem een lekker zittende joggingbroek van je kind en neem het patroon over tot even onder de knie. Verdeel ook hier de patroondelen in verticale banen en ze met het band ertussen in elkaar. Doe dit niet voor de middennaad, anders loopt er een rare baan over het kruis en de billen van je kind. Omdat ik wel graag een lange broek wilde naaien heb ik een extra lang stuk stof als boord onder de broek gezet. 

Grapjespiet

Ons pietje vroeg zelf om een pietenpakje en ik besloot spontaan dat we dat samen wel konden maken. Pietje besloot spontaan dat het dan oranje en zwart moest zijn zoals grapjespiet. Vervolgens probeerde ik uit te leggen dat we echt samen even in de stoffenvoortaad moesten kijken om te kijken wat er hadden. Want ik kon echt niks beloven. En ja hoor daar hadden we twee restjes oranje, waarvan een zo mooi glimmend, en een wat groter stukje zwart. Het was een hoop passen en meten, maar het is gelukt! Het leuke is dat het oranje komt van een cape die ik eerder voor hem maakte. En die kunnen we nu dus ook bij het pakje gebruiken.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

5 thoughts on “Pietenpakje naaien”

  1. Leuk pak maar ik kan de muts niet vinden. Heb je daar ook een patroon van? Zonder pet is mijn Pietje niet helemaal af vind ik.
    Grts
    Elly.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.