Pecantaart, of zeg maar Pecan Pie

Als je jarig bent mag je kiezen welke taart je wilt. Ook als je 34 wordt. Manlief koos voor een echte onvervalste Amerikaans Pecan Pie. Tjokvol pecannoten en suiker. Wat een bommetje is deze taart! Een klein stukje is dan ook voldoende, bij een warm kopje thee of met zelfgemaakt vanille-ijs.

Ik gebruikte een glazen Pyrex bakvorm met een diameter van 24 cm. Ooit gekregen van mijn schoonoma, en veel gebruikt! Ook voor hartige taarten bijvoorbeeld. Het glas geeft de hitte goed door én je kan zien of de bodem al mooi kleurt en gaar is. Zo te zien (dank aan Google!) is de 24 cm schaal door Pyrex vervangen door een 25 cm schaal, lijkt me ook prima voor deze Pecan Pie.

Nog een handige tip: omdat de pecannoten gebakken worden maakt het in dit geval eigenlijk niet veel uit of je versgebrande (en dure) noten van de notenboer gebruikt of een zakje voorverpakte noten uit de supermarkt. De pecannoten die ik gebruikt heb komen bij de Lidl vandaan.

De ingrediënten voor de bodem

  • 150 gram bloem
  • Mespuntje zout
  • 120 gram koude boter in blokjes
  • 60 ml water

De stappen voor de bodem

Een iets verbeterende methode, half in de keukenmachine en half in de mengkom. Het kan uiteraard ook zonder keukenmachine, snij dan de boter met twee messen fijn in de bloem.

  1. Mix de bloem met het zout in de keukenmachine
  2. Voeg de boter toe en met de pulse knop. Zorg dat de stukjes boter zichtbaar blijven
  3. Haal de bak van de keukenmachine (stop het deeg eventueel in een aparte mengkom) en voeg in beetjes het koude water toe En roer met een houten lepen tot het nét een samenhangend deeg wordt. Niet langer, je wilt klontjes boter houden.
  4. Vorm het deeg tot een platte schijf, verpak het in huishoudfolie of wat bakpapier en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  5. Vet een Pie vorm in (een ronde glazen of aardewerk schaal met ribbels langs de buiten kant) met boter.
  6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad (3 tot 4 m dik). En bekleed de vorm hiermee. Prik de bodem Een paar keer in met een vork.
  7. Zet weer 15 minuten terug in de koelkast. Zo wordt de boter lekker stevig en krijg je een knapperige korst. Warm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  8. We gaan de vorm blind bakken: bedek het deeg met bakpapier en vul met een blindbakvulling (ik gebruik droge linzen), plaats in de oven en bak voor 15 minuten.
  9. Haal de vorm uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier.

Ingrediënten voor de Pecan Pie vulling

  • 4 eieren, 3 voor de vulling en 1 voor bestrijken
  • 125 ml ahornsiroop
  • 125 ml golden syrup, kan ook vervangen worden door gewone stroop of meer ahornsiroop
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels bourbon/whisky (optioneel)
  • 1 theelepel vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 60 gram gesmolten boter
  • 300 gram pecannoten

Stappen voor het bakken van de Pecan Pie

  1. Verwarm de over voor tot 175 graden Celsius.
    Dit is niet nodig als je in een keer doorbakt. Dan in de over na het blind bakken nog warm. Dan moet hij wel even afkoelen naar de juiste temperatuur.
    Het is dus ook mogelijk om de bodem al van te voren te maken.
  2. Neem een mengkom: klop de drie eieren samen met ahornsiroop, golden syrup, basterdsuiker, whisky, bloem, vanille, zout en kaneel tot het goed gemengd is.
  3. Voeg aan dit mengsel de gesmolten boter toe en klop nog even.
  4. Klop het vierde ei in een apart kommetje los. Bestrijk hiermee de randen van de bodem.
  5. Leg drie finke handen pecannoten opzij. Deze helften laten we heel voor de rand, de rest hak je grof. Stort de gehakte noten in de bodem, en verdeel. Leg de achtergehouden pecanhelften rondom langs de rand.
  6. Schenk het ei/ahornmengsel over de pecannoten en vul de taart ermee.
  7. Bak de Pecan Pie nu 50 minuten.
    Let op: je wilt natuurlijk niet dat de rand van de bodem verbrand of te bruin wordt. Om dat te voorkomen kun je na 25 minuten baktijd de taart eventueel afdekken met een stuk aluminiumfolie.

Smakelijk!

Een Pecan Pie mag je gewoon in de schaal waarin je hem bakt serveren. Het is echt en rustieke en authentieke taart. Wil je de taart toch liever op een presenteerschaal serveren, dan is het misschien handiger om een vlaaivorm met losse bodem te gebruiken.


De link bij dit recept is een partnerlink. Dat betekent dat ik een kleine vergoeding krijg als jij via deze link iets koopt.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.