Mondkapje header

Mondkapje DIY – mijn setje ligt klaar

Ook naaien gaat door in Coronatijden. Ik zie in verschillende Facebookgroepen naaisters die extra tijd gevonden hebben om voor zichzelf te naaien en ook naaisters die voor anderen mondkapjes zijn gaan naaien. Vooral in België is hier veel aandacht voor. In Nederland gaan we er vanaf 1 juni aan geloven: mondkapjes in het OV. Tijd dus voor een mondkapje DIY. Afgelopen week naaide ik een setje mondkapjes voor mijzelf. Een mondkapje voor de heenreis en een voor de terugreis. Want dat is het advies van de NS.

Overigens hoop ik ze helemaal niet nodig te hebben: alleen reizen met noodzaak is het advies. Dus thuiswerken blijft het uitgangspunt. Maar mocht het ooit nodig zijn om wel het OV te gebruiken dan wil ik wel voorbereid zijn en het ook kunnen gebruiken. Ik heb nu een keer de elektrische fiets van mijn schoonmoeder geleend om van Rijswijk (thuis) naar Schiedam (werk) te fietsen, en je zal toch naar huis moeten kunnen mocht je onverwachts een lekke band hebben.

Mondkapje DIY – naaien

Er is geen reden zelf het wiel uit te vinden als vele dat al gedaan hebben. Ik gebruikte voor mijn mondkapje het patroon van de Knip. Dat vind je hier: knipmode.nl/diy-mondkapje
Op diezelfde pagina vind je ook een video waarin uitgelegd wordt hoe je het mondkapje naait. Deze heb ik hieronder overgenomen, eronder mijn persoonlijke tips.

Onderaan het blog meer foto’s van de mondkapjes, zoals je ziet is er ook plaats voor een filter. Mijn tips wanneer je zelf een mondkapje gaat naaien:
– Zorg dat een van de twee stoffen (of beiden) van niet rekbare stof is.
– Kies voor de binnenkant en de buitenkant verschillende stofjes, zodat je weet welke kant waar hoort en je het mondkapje niet per ongeluk verkeerd om omdoet.
– Maak er minstens twee: een voor de heenreis en een voor de terugreis. Zorg dat ze verschillend zijn zodat je weet welke je al gebruikt hebt en welke nog schoon is.
– Neem ze ieder mee in eigen een zakje, een plastic ziplockbag is handig. En stop ze daar na gebruik ook in.
– Na gebruik heet wassen of 10 minuten op 90 graden in de oven voor je ze opnieuw gebruikt.

Het is een goed naaiprojectje voor restjes. Zoals je ziet heb ik het gestreepte mondkapje gemaakt uit de restjes bij een t-shirt dat ik onlangs naaide. Deze gestreepte tricot kocht ik bij Driessen stoffen en is nog te koop. De stof met ananas en zonnen kocht ik ooit bij Bora, maar is volgens mij niet meer te koop. Máár mocht je nou zelf geen zin hebben om te naaien, Deborah verkoopt haar handgemaakte mondkapjes in haar shop en heeft keuze uit allerlei vrolijke printjes.

Gebruik de afbeelding hiernaast om te pinnen op Pinterest.

Of bekijk meer naaiprojecten.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

3 thoughts on “Mondkapje DIY – mijn setje ligt klaar”

  1. Maakte ik ook al. Maar het zit niet fijn voor mij, komt tegen de ogen aan. Ik heb er intussen al verschillende soorten gemaakt. Wil er ook nog een logje over schrijven!!

    Ik hoop ook dat we het niet nodig zullen hebben. Maar je kan beter er alvast een setje klaar hebben liggen!!

    Groetjes Thea♥

  2. Mondkapjes hoeven niet gewassen te worden als je er voor iedere dag 2 maakt. Stop ze in zakjes bv maandagochtend. De week erop gebruik je deze dan weer op maandagochtend. Het eventuele virus kan dan niet meer actief zijn. Beter voor het milieu ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.